Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed trzema sosami Winiary ze względu na możliwą obecność glutenu. Osoby z nietolerancją na to białko - nie powinny ich spożywać.

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Nestlé Polska S.A. o wycofaniu z obrotu i od konsumentów określonych partii trzech sosów marki Winiary. Powodem jest wykrycie w nich glutenu wykorzystanym do produkcji tych sosów.

Cytat

Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej
www.gov.pl/web/gis

Chodzi o następujące produkty:

  • Winiary Sos Boloński 500 g, Nr partii 240423B/1, data minimalnej trwałości 04.2026 oraz Nr partii 240423C/1, data minimalnej trwałości 04.2026;
  • Winiary Sos pomidorowy do Spaghetti 500 g, Nr partii 240422A/1, data minimalnej trwałości 04.202 oraz Nr partii 240422B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
  • Winiary Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348 g, Nr partii 240420A/1, data minimalnej trwałości 04.2025 oraz Nr partii 240421A/1, data minimalnej trwałości 04.2025.
  • Producent: Nestlé Polska S.A. ul. Domaniewska 32 02-672 Warszawa


Jak podkreślono, Nestlé Polska S.A. niezwłocznie podjęło działania, by wycofać wyżej wymienione partie produktów z obrotu.

TUTAJ PRZECZYTASZ KOMUNIKAT PRODUCENT SKIEROWANY DO KONSUMENTÓW

W komunikacie zaznaczono, że konsumenci z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinni spożywać partii sosów określonych w tym komunikacie.

Producent prosi konsumentów, którzy kupili produkty z wyżej wymienionych partii, o kontakt z serwisem konsumenta w celu umówienia wymiany produktów, bądź w przypadku jakichkolwiek pytań: tel.: 800 16 16 66 lub e-mail: cs@pl.nestle.com.