Główny Inspektorat Sanitarny wydał w piątek ostrzeżenie dotyczące partii mąki z ciecierzycy. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
GIS ostrzegł w komunikacie, że w produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi.
Na etykiecie produktu nie umieszczono jednak odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Chodzi o produkt: Mąka z cieciorki, Melvit, 1 kg
Numer partii: 240206/106
Data minimalnej trwałości: 05.02.2025
Producent: MELVIT S.A., ul. Grójecka 194/91, 02-390 Warszawa
Zakład produkcyjny: Nowowiejska 35, 07-410 Olszewo-Borki, Kruki
GIS poinformował, że firma Melvit S.A. bezpośrednio po otrzymaniu informacji o niezgodności dotyczącym wskazanej partii mąki podjęła działa związane z wycofaniem produktu ze sprzedaży przy pełnej współpracy z organem urzędowej kontroli, który prowadzi postępowanie wyjaśniające i monitorujące wycofanie produktu z rynku.
GIS informuje, że osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.