Karuzela pogodowa, mrozy po wysokich już, jak na tę porę roku temperaturach, ciągle za mało dnia i słońca – jesteśmy zmęczeni przedłużającą się zimą, a to objawia się: brakiem energii, problemami z koncentracją i rozdrażnieniem. Powtarzamy sobie: „Byle do wiosny!”. Z przewlekłym zmęczeniem jednak można, a nawet lepiej walczyć wcześniej.
Najlepsze dla stymulacji mózgu będą witaminy z grupy B - poprawiające sprawność układu nerwowego. Znajdziemy je w warzywach strączkowych i zielonych, ale ich działanie warto wzmocnić:
- papryką - która jest źródłem witaminy C
- marchwią i sokiem marchwiowym - z witaminą A
- pestkami dyni - zawierającymi cynk
- czarną porzeczką i malinami - bogatymi w luteinę
Warto sięgnąć też polifenole - znajdziemy je w mętnym soku jabłkowym i borówkach. Łagodzą stany zapalne, a przewlekłe zmęczenie często jest z nimi związane.
Spadek energii, to także sygnał - że powinniśmy wzbogacić dietę w żelazo i włączyć: buraki, szpinak, rzepę i seler korzeniowy.
Jeżeli nie możemy odnaleźć energii w sobie - poszukajmy jej w produktach. Pierwszym tropem będą owoce bogate w witaminy, minerały i naturalne cukry. Szybko wzmacniają, ale też poprawiają: odporność, pamięć i koncentrację. Warto zaopatrzyć się więc w banany (potas i witamina B6), jagody (antyoksydanty), czy pomarańcze (witamina C).
Z kolei orzechy i nasiona - to zdrowe tłuszcze, białka, a także magnez i witaminy z grupy B. Znajdziemy je np. w migdałach, siemieniu lnianym i nasionach chia.
Dobrym wyborem będą: pełnoziarniste pieczywo, kasza gryczana i brązowy ryż.
Natomiast wśród warzyw, w naszej diecie powinny się znaleźć: szpinak i brokuły, a ryby i owoce morza - bogate są w kwasy omega-3, istotne dla mózgu i koncentracji.
Trzeba pamiętać o nawodnieniu, które jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zmiana diety to jedno - niezmiennie natomiast warto pamiętać o aktywności fizycznej i o tym, żeby dbać o dobry sen.