Jesienny zapach – słodki, otulający, rozgrzewający. W połączeniu z jabłkiem tworzy idealny duet i doskonały deser w chłodne dni, choćby w postaci szarlotki. Oryginalna nie jest tanią przyprawą – ale zdecydowanie bardziej aromatyczną i ma dodatkowe, cenne właściwości.
Kojarzy się z deserami, ale można jej używać także w daniach wytrawnych - przykładem mogą być tutaj choćby potrawy z dyni, a także ryby i białe mięso. Największe bogactwo tkwi w prawdziwych ziarenkach ukrytych w laskach wanilii. Najlepiej wydobywać je tuż przed wykorzystaniem.
Obok cynamonu, to królowa jesiennych przypraw - kojarzy się z ciepłem i odpoczynkiem:
- poprawia nastrój,
- zmniejsza stres,
- pomaga w stanach zmęczenia.
Wanilia także korzystnie wpływa na zdrowie - zawiera przeciwutleniacze, które:
- walczą z wolnymi rodnikami,
- wzmacniają odporność,
- hamują procesy starzenia.
Jej główny składnik, czyli wanilina - działa uspokajająco, co nie tylko odpręża, ale także łagodzi:
- stany zapalne,
- bóle brzucha,
- skurcze.
Okazuje się także, że choć kojarzy się przede wszystkim ze słodyczami - to może pomóc w walce z nadwaga i otyłością. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dlatego: pomaga w trawieniu tłuszczów, redukuje wzdęcia i zmniejsza uczucie ciężkości.
Zapach wanilii może hamować apetyt na słodycze i ta właściwość wykorzystywana jest w produktach fit.
Natomiast, wykorzystując oryginalną przyprawę w deserach - możemy zmniejszyć ilość dodawanego cukru.