Trwa świąteczny szał zakupów. Poszukujemy w sklepach nie tylko prezentów pod choinkę, ale również chcemy uzupełnić zapasy jedzenia. W zabieganiu łatwo popełnić błędy, które mogą kosztować Cię zdrowie. Dlatego Główny Inspektorat Sanitarny opublikował na swojej stronie praktyczny poradnik, w którym przypomina o najważniejszych zasadach.
- Sprawdzaj datę ważności - upewnij się, że nie jest przekroczona.
- Oceniaj stan opakowania - unikaj produktów, których opakowanie jest uszkodzone, zgniecione lub otwarte.
- Zwracaj uwagę na wygląd i zapach - jeśli coś wydaje się podejrzane, nie kupuj.
- Sprawdzaj etykiety - zgodnie z przepisami powinny zawierać informacje o składnikach, wartościach odżywczych i sposobie przechowywania.
- Kupuj w sprawdzonych miejscach - wybieraj znane sklepy, sprzedawców czy też funkcjonujące od lat bazary
- Unikaj sprzedaży pokątnej, kupowania od przypadkowych i niesprawdzonych sprzedawców.
- Uważaj na wyjątkowo atrakcyjne oferty cenowe, szczególnie w przypadku sprzedaży internetowej i promocji. Mogą to być produkty na końcu terminu ważności.
Przygotowując świąteczne potrawy, pamiętaj, aby przestrzegać kilku prostych zasad.
1. Utrzymuj czystość
- Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania.
- Myj ręce po wyjściu z toalety.
- Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności.
- Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
- Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
- Do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
- Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu miedzy żywnością surową z już ugotowaną.
3. Gotuj dokładnie
- Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
- Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia, tak aby zyskać pewność, że osiągnęła temp. 70°C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste i nie są różowe.
- Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temp. powyżej 70°C.
4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
- Nie pozostawaj ugotowanej żywności w temp. pokojowej przez czas dłuższy niż dwie godziny.
- Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C. Utrzymuj wysoka temperaturę (ponad 60°C ) gotowych potraw tuż przed podaniem.
- Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
- Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).
5. Używaj bezpiecznej wody i żywności
- Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna.
- Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
- Wybieraj żywność, która została przygotowana tak aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
- Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz na surowo.
- Nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia.
Wszystkie środki spożywcze przechowuj zgodnie z etykietą na opakowaniu.
Produkty spożywcze wymagające przechowywania w warunkach chłodniczych trzymaj w lodówce, w odpowiednim miejscu i temperaturze.
Produkty wymagające niższych temperatur (ok. +2°C)
- surowe mięso
- ryby
- owoce morza
Produkty, dla których temperatura powinna osiągać wartości od +4°C do +8°C
- mleko
- przetwory mleczne (jogurty, sery, itp.)
- wędliny
- masło
- i wszystkie produkty, na których producent podał informację "po otwarciu przechowywać w lodówce"
Warzywa i owoce wymagają nieco wyższych temperatur (od +9°C do +10°C).
Jaja wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia, możemy je zatem umieszczać w pojemniku na drzwiach lodówki (od +10°C do +15°C).
Wszelkiego rodzaju mrożonki muszą być umieszczane w zamrażalniku, w temperaturze nie wyższej niż -18°C, chyba że producent na opakowaniu określił inne możliwe warunki i czas przechowywania.