Wiele osób ma problemy z zajadami, tj. z pękającymi kącikami ust. Jeżeli problem nie jest notoryczny i nie wymaga interwencji lekarza, mogą sprawdzić się domowe sposoby.
Zajady - czyli zapalenie kątów ust - polegają na pękaniu kącików ust, najczęściej tworzą się też nadżerki. Jest to częsty problem, dotykający zwłaszcza ludzi starszych.
Zmiany w kątach ust zwykle są wywołane przez zakażenia np. drożdżakowe lub bakteryjne, jak też alergie (np. na nikiel, który wchodzi w skład stali nierdzewnej - sztućce).
Zajady występują najczęściej u osób z czynnikami sprzyjającymi ich rozwojowi, jak np. nawykowe oblizywanie warg. Czynnikami sprzyjającymi są też: szerokie otwieranie ust, drażnienie przez protezy dentystyczne, obniżenie odporności, niedobory witamin z grupy B, kwasu foliowego i żelaza oraz cukrzyca.
Jeżeli problem jest notoryczny, warto się zwrócić z nim do lekarza. Może wymagać leczenia farmakologicznego. Leczenie jest uzależnione od przyczyny. Jeżeli będzie taka potrzeba - można wykonać posiew ze zmian.
Jeżeli problem nie jest uciążliwy, nie powtarza się, można próbować domowych sposobów.
Miód i tran
Utrzyj łyżeczkę miodu i dziesięć kropli tranu. Przed pójściem spać nałóż na bolesne miejsca i przykryj czystym, jałowym gazikiem, zabezpiecz plastrem. Zmyj rano.
Pasta z drożdży
Wymieszaj pokruszone drożdże z niewielką ilością wody, a powstałą papkę nałóż na zmienione chorobowo miejsca.
Więcej czosnku
Rozetrzyj ząbek czosnku i nałóż go na popękane kąciki ust. Przykryj jałowym gazikiem, żeby się nie zsunął i trzymaj ok. kwadransa. Dopóki zajady nie znikną, jedz też minimum dwa surowe ząbki czosnku dziennie.