Zbyt dużo produktów przetworzonych i duże ilości zjadanego mięsa - przede wszystkim te produkty w naszej diecie źle wpływają na zdrowie stawów. Zaniedbujemy jedzenie warzyw - zauważa Agnieszka Fronimopulos, dietetyk z Centrum Medycznego Dobrzyńska. Ważne są również owoce z witaminą C.
Bartłomiej Paulus: Co w naszej diecie negatywnie wpływa na stawy?
Agnieszka Fronimopulos: Przede wszystkim produkty mocno przetworzone i duże ilości zjadanego mięsa. Zaniedbujemy jedzenie warzyw. Szczególnie tych z dużą ilością witaminy C. To pomaga w tworzeniu kolagenu, który jest niezbędny w pracy naszych stawów. Chodzi głównie o zielone warzywa, zawierające karoten. Marchewka, pietruszka, buraki, sałaty, kapusty, brukselki i brokuły. Ważne są również owoce z witaminą C. Jagody, borówki, cytrusy czy czarne porzeczki.
Warzywa, owoce - a ryby?
Warto jadać tłuste ryby. Nie w dużych ilościach. Dwa - trzy razy w tygodniu po dziesięć - piętnaście deko. Czyli tak, jak mówią zasady zdrowego odżywiania. Najlepsze są ryby zawierające kwasy Omega 3. Tuńczyk, łosoś, dorsz, makrela, śledź czy sardynki, które powinniśmy zjadać razem z oćmi.
Oprócz ryb warto wprowadzić do diety oleje, które zawierają tłuszcze Omega 3. Olej lniany, rzepakowy czy oliwę z oliwek.
Mamy stwierdzoną chorobę stawów - jak wtedy powinna wyglądać nasza dieta?
Trzeba zadbać o odpowiednie ilości warzyw i owoców w diecie. Warzyw powinno być minimum pół kilograma na dobę, owoców koło trzystu gram. Szczególnie tych zawierającą witaminę C. Trzeba ograniczyć ilość jedzonego mięsa. Są w nim wolne rodniki, które pobudzają w naszym organizmie różne mechanizmy zapalne.
Czy pacjenci często pytają o dietę dla stawów?
Dietę najczęściej kojarzymy z chudnięciem. Nie każdy wie, że dieta ma ogromne znaczenie w przypadku wielu chorób. Na procesy, które mogą tam zachodzić.
Jeżeli dieta będzie dobra, stawy będą pracować lepiej?
Będzie lepiej wytwarzał się kolagen. Nie będzie pobudzania procesu zapalnego, który powoduje, że szybciej zużywają się stawy. Przez to odczuwamy także ból.
ZDROWA DIETA RÓWNA SIĘ ZDROWE STAWY
Co jeść: ryby morskie, pieczywo pełnoziarniste, kasze, oliwa, olej rzepakowy, orzechy włoskie, warzywa i owoce z dużą ilością witaminy C, ważne są również przyprawy. Kurkuma, imbir czy goździki mają działanie przeciwzapalne. Zmniejszają też obrzęki i sztywność stawów.
Czego nie jeść: tłuste mięsa, podroby, uważamy na olej słonecznikowy, na pestki słonecznika, unikamy produktów wysoko przetworzonych - zup i dań w proszku, uważamy na kawę i herbatę, wykluczamy całkowicie alkohole.