Picie do trzech kaw dziennie może wiązać się z dłuższym życiem i zmniejszyć problemy z sercem - twierdzą australijscy naukowcy. Według nich kawa mielona może być "częścią zdrowej diety".

Badanie przeprowadzone przez Alfred Hospital and Baker Heart Institute w Melbourne wykazało, że dwie lub nawet trzy filiżanki kawy dziennie mogą przedłużyć życie. Sprawdzano to przez ponad 10 lat na ponad 400 000 osób należących do brytyjskiego Biobanku. Baza zawiera dane dotyczące zdrowia pół miliona Brytyjczyków, którzy są regularnie pytani o ich nawyki związane ze stylem życia.

Uczestnicy w wieku od 40 do 69 lat wypełniali kwestionariusze dotyczące liczby filiżanek wypijanych dziennie oraz tego, czy zdecydowali się na napoje instant, mielone czy bezkofeinowe. Wyniki opublikowane w European Journal of Preventive Cardiology pokazują, że 44 proc. pije instant, 18 proc. zmielone i 15 proc. bezkofeinowe. Nieco ponad jedna piąta nie piła kawy.

Podczas 13-letniego badania zmarło prawie 28 000 uczestników. Około 43 000 zachorowało na chorobę sercowo-naczyniową, a u 30 000 zdiagnozowano arytmię serca. Wszystkie rodzaje pitej kawy wiązały się jednak ze zmniejszeniem liczby przedwczesnych zgonów ze wszystkich przyczyn, przy czym dwie do trzech filiżanek dziennie wiązały się z najniższym ryzykiem.

Osoby pijące tyle kawy mielonej były o 27 proc. mniej narażone na przedwczesną śmierć niż osoby niepijące tego napoju. Miłośnicy kawy bezkofeinowej mieli z kolei 14-procentowy spadek ryzyka, a natychmiastowej wiązał się z 11-procentowym spadkiem. Wszyscy, którzy pili kawę, mieli zmniejszone ryzyko chorób serca, zawałów serca i udarów.

Odkryliśmy, że osoby regularnie pijące kawę, szczególnie około dwóch do trzech filiżanek dziennie, miały ogólną poprawę przeżywalności i zmniejszenie chorób serca, w tym problemów z rytmem serca, które są powszechnie uważane za wywoływane przez kawę - powiedział kierownik oddziału elektrofizjologii w Alfred Hospital, dr Peter Kistler. Około 80 procent lekarzy mówi ludziom z próbnym migotaniem, aby przestali pić kawę, a po prostu nie ma na to dowodów medycznych. Oczywiście, jeśli zauważysz, że kiedy pijesz kawę, czujesz drżenie serca, to kawa nie jest dla ciebie - dodał w stacji Radio 3AW.

Naukowcy przypominają jednak, że spożycie kawy może wiązać się z niższym ryzykiem chorób serca, ale ważne jest, jak jest spożywana. "Bez cukru i innych kalorycznych dodatków. Należy zastanowić się dokładnie nad przekąskami, takimi jak ciasta i ciastka, z którymi często pije się kawę" - piszą w podsumowaniu badań.

Medycy ostrzegają jednocześnie, że picie nadmiernych ilości kawy może uszkodzić serce. Zbyt duża ilość może prowadzić do odwodnienia, ponieważ powoduje częstsze oddawanie moczu przez organizm. Może również uszkodzić zęby, jeśli kawa jest urozmaicona smakowymi syropami i cukrem.

Jednak dziesiątki badań podkreślają korzyści płynące z picia kilku filiżanek dziennie. Eksperci uważają, że jednym z mechanizmów stojących za odkryciami jest to, że kofeina przyspiesza proces ważny dla naprawy komórek serca.