Bogactwo zieleni i zdrowia - gdy warzywa i owoce mają swój czas, to możemy być pewni, że: są świeże, mają najlepszy smak i najwięcej cennych składników odżywczych. To chrupiące i aromatyczne wzmocnienie dla organizmu - źródło witamin i minerałów oraz korzystny wpływ na nasze samopoczucie, które poprawia się już przecież od samego patrzenia.

Po zielonej stronie mocy mamy choćby sałatę - bogatą w kwas foliowy i błonnik. Zawiera witaminy z grupy: B, E i C, a także: żelazo, potas i magnez. Pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, bo jest niskokaloryczna. Dodatkowo:

  • wzmacnia układ nerwowy
  • zwiększa odporność
  • poprawia trawienie


Robiąc zakupy z głową - sięgniemy też po główkę białej kapusty, która jest prawdziwą bombą witaminową, a na długiej liście: A, C, E, K, cała grupa B, a także kwasy: foliowy i pantotenowy. Warzywo ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe - wzmacnia więc odporność. Oczyszcza też organizm z toksyn i neutralizuje wolne rodniki. Kapustę stosuje się także w profilaktyce raka: piersi, okrężnicy i płuc. Według badań, warto zjadać kilka łyżek kapusty dziennie, cztery razy w tygodniu - bo to poprawia funkcjonowanie organizmu.

Skoro jesteśmy przy liściach i bombach witaminowych - to nie możemy zapominać o szczawiu. Zawarta w nim duża dawka witaminy C wzmacnia odporność, natomiast za sprawą witaminy A jest wsparciem dla oczu. To dobry środek moczopędny i oczyszczający - pomaga w wypłukiwaniu szkodliwych toksyn z organizmu. Obecne w roślinie przeciwutleniacze pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i zmniejszyć ogólny stan zapalny. Może też pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi.

Botwina, czyli młode listki i korzenie buraka, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. To także bogate źródło antyoksydantów i błonnika pokarmowego.

Natka pietruszki - zielone listki, które poprawiają trawienie, przynoszą ulgę przy gwałtownej fermentacji w jelitach, odtruwają organizm. Roślina łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie i pomaga w leczeniu kamicy moczowej. Zawiera: kwas foliowy, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź, mangan.  Z kolei szczypiorek - ma działanie przeciwbakteryjne i potencjalne właściwości przeciwnowotworowe. To bogactwo:

  • witaminy K - wzmacniającej kości
  • witaminy C - poprawiającej odporność
  • witaminy A i folianów - które mają pozytywny wpływ na układ nerwowy


Tak jak szczypiorek - również cebula dymka ma właściwości przeciwnowotworowe. Według badań, dodawanie jej do posiłków - minimum siedmiu porcji tygodniowo - aż o 50 proc. zmniejsza ryzyko rozwoju raka: jelita grubego, jamy ustnej, nerek i jajników. To także silny antyoksydant.

Kolejnym bogactwem witamin: z grupy B, C i K - są szparagi. Wśród wielu ich właściwości można wymienić działanie:

  • przeciwzapalne
  • zwiększające krzepliwość krwi
  • obniżające poziom cholesterolu
  • poprawiające pracę układu pokarmowego


W maju warto też sięgać po groszek cukrowy, który hamuje proces starzenia się organizmu. Dodatkowo wzmacnia odporność i także hamuje proces rozwoju nowotworów. Zawarta w nim luteina pozytywnie wpływa na wzrok, zmniejszając prawdopodobieństwo wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. To także źródło białka, które buduje mięśnie i odpowiada za ich regenerację. Zawiera także cenne witaminy: z grupy B, A, E i K oraz C - wzmacniającą odporność.

Bogaty w białko jest również groszek zielony. Zawiera też kwas foliowy, który jest ważny do prawidłowej pracy ośrodkowego układu nerwowego oraz witaminy: K, C i antyoksydanty. Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu drugiego czy nowotworów.

Czerwone akcenty

Do nowalijek - czyli warzyw, które po raz pierwszy ukazują się wiosną - należy rzodkiewka. Nazywana jest naturalną "pigułką" na wiele dolegliwości:

  • pobudza procesy trawienne i obniża nadmiar kwasów w żołądku
  • pomaga w walce ze zgagą
  • wspomaga pracę wątroby, a także działa żółciotwórczo i żółciopędnie
  • działa bakteriostatycznie i grzybobójczo - podobnie jak antybiotyki
  • zawiera potas, dlatego jest cenna dla osób zmagających się ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi
  • ma działanie wykrztuśne, ale pomoże też złagodzić męczący kaszel
  • wzmacnia włosy i paznokcie


W Polsce to warzywo, a w Stanach Zjednoczonych traktowany jest jako owoc. Nie ma za to wątpliwości, że rabarbar posiada bardzo wiele wartości odżywczych i jest źródłem witamin: E, A oraz dużej ilości fosforu i potasu. Posiada wiele właściwości: przeciwzapalnych czy przeczyszczających. Pomaga przy problemach ze wzdęciami i wspiera proces trawienny, dzięki zawartości błonnika. Pobudza apetyt i działa żółciopędnie, a także ogranicza tempo podziału komórek nowotworowych.

Trwa teraz sezon na truskawki - bogate w witaminy: C, B, A i E. Mają też wiele składników mineralnych: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk i mangan. Zawierają również dużo błonnika pokarmowego oraz korzystnych dla organizmu ludzkiego substancji, jak: bromelina, kwercetyna, kwas elagowy, fitoncydy, antocyjany, pektyny i sole organiczne. Owoce wpływają też pozytywnie na układ krążenia. Zawarty w nich potas zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i obniża ciśnienie krwi. To także źródło antyoksydantów, które zwalczają nadmiar wolnych rodników, spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz hamują mutacje komórek - tym samym zapobiegają chorobom nowotworowym.

Pośród powyższej czerwieni, mamy też pomarańczową marchew - jedno z najzdrowszych warzyw, bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Ma wysoką zawartość beta-karotenu, który przekształca się w witaminę A - dzięki czemu jest doskonałym składnikiem diety, wspierającym wzrok i skórę. Chroni przed chorobami serca oraz niektórymi nowotworami. Marchew wspomaga trawienie i może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.