Podbija głównie TikToka, zwłaszcza na kontach influencerów promujących zdrowe odżywianie. Suchy jogurt, także zdaniem ekspertów ma wiele zalet - choć dużo zależy też od tego, jakiego produktu użyjemy.

Inspiracja zaczerpnięta jest z kuchni Bliskiego Wschodu, a suchy jogurt to po prostu zwykły jogurt - który został pozbawiony wody. W ten sposób powstaje sypka przekąska, po którą łatwo sięgnąć na przykład w podróży.

Zdaniem specjalistów, cenne w niej będą choćby żywe kultury bakterii.

Może potencjalnie poprawić trawienie, wzmocnić funkcje odpornościowe i poprawić ogólny stan zdrowia jelit - mówi dietetyczka dziecięca Emma Shafqat.

Eksperci wymieniają więcej korzyści - przede wszystkim są to wartości odżywcze, które w gęstej masie występują w większym stężeniu:

  • białko - wpływające korzystnie na mięśnie i poziom cukru we krwi, które dodatkowo zapewnia uczucie sytości na dłużej,
  • wapń - budulec kości, zębów, ale pełni też ważną rolę w gospodarce hormonalnej,
  • probiotyki - które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz większą odporność.


Zdrowsza wersja? To zależy od produktu

Jeżeli do wytwarzania suchego jogurt użyjemy produktu smakowego, słodzonego - to zawarty w nim cukier spowoduje, że ilość spożytych kalorii będzie znacznie większa niż korzyści zdrowotne.

Eksperci zaznaczają też, że suszenie jogurtu usuwa zawartość wody - co naturalnie koncentruje kalorie w mniejszej porcji. Nie jest więc to wersja odpowiednia dla osób, które się odchudzają.

Przygotowanie przekąski nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy wybrać jogurt - zdaniem specjalistów najlepiej gęsty i niesłodzony, np. grecki albo skyr. Następnie:

  • odsączyć przez ściereczkę lub gazę - zawinąć i lekko dociskać,
  • włożyć do lodówki na około 48 godzin - żeby powstała gęsta, sucha masa,
  • uformować i dodać do smaku np. orzechy lub owoce.


Jogurt można przechowywać w lodówce lub podsuszyć jeszcze piekarniku w temperaturze ok. 60 st. C - wtedy będzie bardziej chrupki.