Doceniane są jego walory smakowe i sprężysta konsystencja – warto jednak zwrócić uwagę także na jego właściwości zdrowotne. W Dniu Sera Camembert – sprawdzamy, co oferuje nam ten najbardziej znany na świecie francuski ser.

Podobnie jak inne sery - camembert jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest podstawowym budulcem kości i zębów, ale też bierze udział w skurczu mięśni i krzepnięciu krwi. To najbardziej sycący składnik odżywczy - zapobiega utracie masy mięśniowej w czasie odchudzania i wspomaga jej odbudowę po wysiłku. Białko zwiększa też uczucie sytości, tym samym zmniejsza apetyt.

Wśród dodatkowych korzyści warto wymienić także wysoką zawartość wapnia i fosforu - które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu: kostnego, nerwowego, oddechowego i krwionośnego. Trzeba podkreślić, że spożywanie wapnia zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Camembert bogaty jest również w witaminy, przede wszystkim: B12, B2 oraz A i zawiera też: selen i cynk - które wspierają prawidłowe działanie układu odpornościowego oraz przyczyniają się do regulowania funkcji tarczycy.

Camembert nie dla wszystkich

W swoim składzie ma wysoką zawartość tłuszczy nasyconych, które w nadmiarze, zwiększają ilość niezdrowego cholesterolu we krwi i sprzyjają odkładaniu się tłuszczu w organizmie. Ze względu na jego kaloryczność powinny z niego zrezygnować - lub ograniczyć jego spożywanie - osoby z nadwagą i otyłością.

Ser ma też podwyższoną zawartość sodu - który powoduje zatrzymanie wody w organizmie. Z tego powodu też nie jest zalecany chorym na nadciśnienie tętnicze.

Camembert wytwarzany jest z mleka niepasteryzowanego - dlatego powinny wykluczyć go z diety kobiety w ciąży, ze względu na zagrożenie zakażeniem bakterią Listeria monocytogenes. To niebezpieczne, ze względu na ryzyko: poronienia, wczesnego porodu lub problemów ze zdrowiem u dziecka.

Nie powinien być spożywany także przez osoby z alergią na białko mleka krowiego.