Lodówka to idealne miejsce do przechowywania świeżych produktów. Jednak nie każdy z nich dobrze znosi chłodny klimat. Niska temperatura może wpływać na smak, konsystencję, a nawet wartość odżywczą niektórych warzyw.
Są produkty, których lepiej nie trzymać w lodówce. Są warzywa, które nie będą smakować tak dobrze, jeśli chwilę wcześniej przechowywane były w niskiej temperaturze. Nie jest ona też obojętna dla ich tekstury, także właściwości odżywczych.
Te warzywa nie powinny trafić do lodówki:
Pomidory przechowywane w lodówce mają zaburzony proces dojrzewania, co wpływa na ich smak i konsystencję. Tracą słodkość i stają się mączyste.
Ziemniaki w niskiej temperaturze zmieniają zawartą w sobie skrobię w cukry, co sprawia, że stają się one słodkie. Po ugotowaniu, zmienia się też ich tekstura. Dlatego najlepiej przechowywać ziemniaki w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Cebula wymaga dobrej wentylacji, a trzymana w lodówce może stać się miękka i wilgotna. To warzywo lubi suche i przewiewne miejsca, z dala od ziemniaków, które mogą przyspieszać jej psucie się.
Czosnek, podobnie jak cebula również wymaga dobrej wentylacji. Przechowywany w lodówce może pleśnieć i tracić swoje walory smakowe.
Ogórki są bardzo wrażliwe na niskie temperatury, które mogą powodować wodnistą konsystencję i szybkie psucie się. Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej i spożyć w ciągu kilku dni.