Doskonały dodatek, klasyk polskiej kuchni, a jednocześnie w razie pomyłki śmiertelnie niebezpieczny składnik dań. Tylko w ubiegłym roku trujące grzyby zjadło 48 osób. Jedna z nich zmarła. Nasz reporter sprawdził w Głównym Inspektoracie Sanitarnym, jak zbierać grzyby i co robić, żeby uniknąć tragicznej pomyłki.

Zdjęcie ilustracyjne. /Główny Inspektorat Sanitarny /


OTO GRZYBY TRUJĄCE - ZOBACZ JAK WYGLĄDAJĄ

GRZYBY JADALNE - ZOBACZ, KTÓRE MOŻESZ ZBIERAĆ

GRZYBY JADALNE I TRUJĄCE - DOWIEDZ SIĘ JAK ODRÓŻNIAĆ [ZDJĘCIA]

Inspektorzy GIS przygotowali osiem zasad, które pomogą Wam uniknąć zebrania trującego grzyba:

1. Zbierajcie tylko te grzyby, które na pewno są jadalne i nie budzą żadnych wątpliwości. Warto mieć ze sobą atlas grzybów.

2. Zbierajcie tylko wyrośnięte i dobrze wykształcone grzyby. Młode owocniki często trudno przypisać do właściwego gatunku.

3. Początkujący powinni zbierać tylko grzyby rurkowe. Wśród nich, w przeciwieństwie do blaszkowych, nie ma śmiertelnie trujących.

4. Nie ufajcie "ludowym mądrościom" dotyczącym grzybów trujących. Zmiana koloru cebuli, zaciemnienie srebrnej łyżeczki czy gorzki smak TO MIT! Wiele trujących grzybów nie ma takich cech.

5. Grzyby zbierajcie do koszyków albo innych pojemników przepuszczających powietrze. W foliowych torebkach szybciej sie psują.

6. Nie zbierajcie grzybów rosnących przy drodze, w pobliżu wysypisk i innych skażonych miejsc. Grzyby szybko pochłaniają toksyny, w tym metale ciężkie.

7. Grzybów trujących nie wolno zbierać, ani niszczyć. Wiele z nich jest pod ochroną.

8. W razie jakichkolwiek wątpliwości zgłoście sie do lokalnej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Tam ZA DARMO będziecie mogli skorzystać z porady specjalisty mykologa.

GIS przygotował też listę grzybów jadalnych, które można bezpiecznie zbierać. To boczniak ostrygowaty, borowik ceglastopory, czubajka kania, gąska zielona, gołąbek cukrówka, kolczak obłączasty, koźlarze babka i czerwony, lejkowiec dęty, lejkowka wonna, łuskowiak nameko, maślaki: ziarnisty, żołty i zwyczajny, mleczaje: jodłowy, rydz, smaczny i świerkowy, opieńki: europejska i miodowa, piaskowce: kasztanowy i modrzak, pieczarki: dwuzarodnikowa ogrodowa, lśniąca, miejska szlachetna, ogrodowa, polna i zaroślowa, pieprznik jadalny, płachetka kołpakowa, pochwiak wielkopochwowy, podgrzybki - brunatny, zajączek i złotawy, trufle: czarnozarodnikowa, letnia i zimowa, trzesak morszczynowy, twardziak (czyli shi-take), twardzioszek przydrożny, ucho bzowe i  uszak gęstowłosy.

Inspektorzy przygotowali też listę grzybów trujących i jadalnych, które najczęściej są ze sobą mylone.

TRUJĄCY - JADALNY
strzępiak ceglasty - wietruszka tarczowata
muchomor jadowity - czubajka kania
muchomor sromotnikowy - gąska zielonkowa
hełmówka obrzeżona - łuszczak zmienny
zasłonak rudy - płachetka kołpakowata
zasłonak szpiczasty - mleczaj świerkowy
piestrzenica kasztanowata - smardz praski

(mpw)