Zapobiegawczo, ale także do walki z pierwszymi objawami przeziębienia – babcine sposoby nie mają sobie równych. Na jesienne spadki odporności polecane są syropy domowej roboty. Sprawdź, jak prosto je przyrządzić!
Gdy pojawia się pierwszy jesienny katar czy drapanie w gardle, liczy się szybka reakcja. Nim zajrzysz do domowej apteczki z lekami, wypróbuj sprawdzone metody stosowane od lat przez babcie takie jak rozgrzewające herbaty czy syropy z dużą dawką witaminy C. Z łatwością przygotujesz syropy na bazie produktów, które naturalnie wspierają odporność. Które są najskuteczniejsze?
1 szklanka pokrojonych owoców pigwy bez pestek i gniazd nasiennych
1 szklanka cukru
Drobno pokrojone owoce pigwy zasyp cukrem. Układaj warstwami do wyczerpania składników. Odstaw na 2 dni, aby pigwa puściła sok. Po tym czasie syrop możesz przelać do słoika. Doskonale nadaje się jako dodatek do herbaty i wyjadania łyżeczką prosto ze słoika.
1 ekologiczna cytryna dobrze wyszorowana
Kilka łyżeczek miodu
Opcjonalnie kilka cienkich plastrów imbiru
Cytrynę pokrój na plasterki, włóż kilka do małego słoika, dodając miód tak, aby przykryć cytrynę (imbir ułóż na plastrach cytryny). Zakręć słoik i odstaw do lodówki na dwie doby. Syrop możesz podawać 2 razy dziennie po jednej łyżeczce dzieciom lub 2 łyżeczki dorosłym członkom rodziny. Imbir jednak nie jest zalecany dla najmłodszych, więc jeżeli masz wątpliwości, czy możesz podać je dziecku, skonsultuj się z lekarzem.
1 cebula
2 łyżeczki miodu lub cukru
Opcjonalnie 2-3 cienkie plastry imbiru i wyciśnięty sok z cytryny
Obierz i posiekaj cebulę, zasyp ją cukrem. Na jedną dobę lub dwie zostaw pod przykryciem, aby puściła sok. Dodatki umieść na początku razem z cebulą, przecedź. Powstały rzadki sos przelej do innego naczynia i wstaw do lodówki. Możesz podawać go 2 razy dziennie po jednej łyżeczce dzieciom lub 2 łyżeczki dorosłym. Surowa cebula jest ciężkostrawna, więc warto skonsultować się z lekarzem, jeżeli masz wątpliwości, czy możesz podać ją dziecku, lub gdy jesteś na lekkostrawnej diecie.
Źródło: Lokalny Rolnik