Natto to sfermentowana soja, którą Japończycy jedzą na śniadanie. Jest bardzo zdrowa, bo zawiera dużo witaminy K.
Natto można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub z kuchnią azjatycką.
Fermentowana soja ma konsystencję przypominającą siemię lniane. Posiada też charakterystyczny kwaśny zapach. Można go zmienić, dodając jogurt, serek wiejski, posiekaną cebulę czy szczypiorek albo musztardę.
Można jeść ją samą jako przekąskę. Z kolei Japończycy przyrządzają ją z ryżem i rybą lub w zupie z makaronem, w sałatce lub surówce albo na słodko z jogurtem. Dla zdrowia warto jeść 2 łyżeczki dziennie.
W czasie fermentacji soi bakterie rozkładają węglowodany złożone. Dzięki temu białka stają się łatwiej strawne. Jest to dobre dla osób z problemami pokarmowymi. Proces fermentacji przekształca minerały w formę łatwiej wchłanialną. Natto ma też dużo witaminy K.
SPRAWDŹ: Tak się nie odchudzaj!