Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest zalecana w przebiegu wielu chorób lub po zabiegach chirurgicznych. Nie zawsze jest poprawnie rozumiana przez pacjentów. Dowiedz się, na co zwracać uwagę przy stosowaniu takiej diety.
Na portalu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej czytamy, że dieta łatwostrawna jest prostą modyfikacją żywienia podstawowego. Powinna dostarczać taką samą ilość energii i wszystkich składników odżywczych jak jest to w przypadku diety osób zdrowych. Różnica polega na spożywaniu pokarmów łatwo ulegających trawieniu, nieobciążających przewodu pokarmowego.
Eksperci zwracają uwagę, że stosując dietę lekkostrawną wyklucza się produkty bogate w błonnik pokarmowy (bogatoresztkowe), wzdymające czy nasączone tłuszczem. Unika się też stosowania ostrych przypraw takich jak sól, pieprz, ocet, ostra papryka. Najczęściej dieta lekkostrawna stosowana jest:
- w chorobach żołądka i jelit (np. w chorobie Leśniowskiego-Crohna, zapaleniu błony śluzowej jelit, nieżycie żołądka),
- chorobach przyzębia (np. erozja zębów, paradontoza),
- nowotworach przewodu pokarmowego (np. rak jelita grubego),
- w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych (np. po zabiegach bariatrycznych),
- chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką,
- w żywieniu osób w wieku podeszłym.
Termin "łatwostrawna" jest często rozumiany przez pacjentów jako szybka obróbka kulinarna (np. smażenie), jednak jest to błędne rozumowanie. Aby nie obciążać przewodu pokarmowego zalecaną metodą przygotowywania potraw jest przede wszystkim gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez obsmażania oraz pieczenie w folii, pergaminie lub naczyniach ceramicznych - czytamy na portalu NCEŻ.
Na diecie lekkostrawnej niedozwolone są potrawy smażone, wędzone, peklowane. Są ciężkostrawne i dłużej zalegają w przewodzie pokarmowym, dlatego powinny zostać całkowicie wykluczone.
Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej