Jesień ma swoją pomarańczową królową – jest nią dynia. Panowanie jest w pełni zasłużone, bo to warzywo bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Warto więc wykorzystać tę porę roku i jak najczęściej sięgać po ten cud natury.

Prezentuje się pięknie, ale jak wiadomo najważniejsze jest wnętrze i tak jest również w tym przypadku. Miąższ dyni jest źródłem cennych wartości odżywczych. Zawiera ona:

  • witaminy,
  • składniki mineralne,
  • antyoksydanty,
  • błonnik pokarmowy.


W związku z tym, regularne jej spożywanie ma korzystne działanie na organizm człowieka. Do pozytywnego wpływu można zaliczyć: mniejsze ryzyko rozwoju chorób układu krążenia - takich jak: miażdżyca, arytmia, choroba wieńcowa, a także chorób nowotworowych. Z kolei wysoka zawartość antyoksydantów z rodziny karotenoidów - spowalnia procesy starzenia i pomaga zachować młodość na dłużej.

Beta-karoten sprawia, że skóra wygląda lepiej - poprawia jej koloryt i chroni przed stanami zapalnymi.

Pomarańczowy barwnik z rodziny karotenoidów - nazywany jest też prowitaminą A i ma korzystne działanie na wzrok.

Dynia jest bogata w potas - który jest niezbędny dla prawidłowej, miarowej pracy serca i reguluje ciśnienie tętnicze krwi, przeciwdziałając nadciśnieniu. Z kolei wysoka zawartość błonnika pokarmowego - pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. 

Nie tylko miąższ to skarb

Cenne są także pestki dyni - które są bogatym źródłem składników odżywczych:

  • cynku - czyli pierwiastku niezbędnego dla prawidłowej pracy całego organizmu,
  • zdrowych kwasów tłuszczowych - które mają pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację.


Ugotowana dynia ma wysoki indeks glikemiczny - nie jest więc polecana osobom z insulinoopornością oraz diabetykom. Z kolei pestki dyni - mają niski indeks glikemiczny, dlatego warto je wykorzystać w: sałatkach, owsiankach czy kanapkach.

Ziarna są bogate w witaminy: z grupy B oraz A, E, D i C, a także w: magnez, cynk, selen, żelazo i potas. Wysoka zawartość witaminy C w nasionach - powoduje, że wzmacniają odporność organizmu i chronią przed infekcjami.

Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu - dzięki zawartym w nich nienasyconym kwasom tłuszczowym o działaniu przeciwmiażdżycowym.

Dodatkowo, pestki dyni mogą mieć wpływ na:

  • pracę nerek i układu moczowego - zawierają: cynk, mangan czy selen,
  • wygląd skóry, włosów i paznokci - obecność  witaminy A i cynku,
  • skurcze mięśni - ponieważ mają magnez odpowiedzialny za prawidłową kurczliwość włókien mięśniowych,
  • właściwe funkcjonowanie układu kostnego - dzięki wysokiej dawce witaminy D,
  • mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory - przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, będące najczęstszą przyczyną raka,
  • prostatę u mężczyzn - ze względu na dużą zawartość cynku.



Dodatkowo, wspomagają odchudzanie - bo chronią przed gwałtownymi zmianami poziomu glukozy we krwi, a zatem także napadami głodu. Natomiast duża zawartość błonnika pokarmowego - który reguluje pracę jelit - wspiera oczyszczanie organizmu.