Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem parówek z szynki firmy Sokołów. W produkcie znaleziono białka soi, których spożycie u osób uczulonych może spowodować reakcję alergiczną.

GIS informuje, że w produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono jednak odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.

Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów

Numer partii: C32541

Data minimalnej trwałości: 06/10/2023

Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001

Jak informuje GIS producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach, uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii  wyrobu. 

Podjął też działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi.

Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. 

Zalecenia dla konsumentów: Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.