Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące boczku surowego wędzonego marki Sokołów. W produkcie znaleziono białka soi, których spożycie u osób uczulonych może spowodować reakcję alergiczną.
W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności GIS podał, że chodzi o produkt Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g o numerze partii: 32471S i dacie minimalnej trwałości 02/10/2023.
Producentem jest Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE.
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji na ten temat. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń.
GIS podał, że w ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Wszczęte zostało postępowanie administracyjne w celu wycofania produktu z rynku.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.