Badania wykazały, że przekroczone zostały najwyższe, dopuszczalne normy kwasu cyjanowodorowego w nasionach lnu. W związku z tym, producent niezwłocznie poinformował swoich odbiorców o konieczności wycofania produktu. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, aby nie spożywać konkretnej partii siemienia - ze względu na niebezpieczny poziom toksycznej substancji.
"Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego przy stwierdzonym w badaniach poziomie kwasu cyjanowodorowego nie można wykluczyć ryzyka dla dzieci, jeśli zmielone (rozdrobnione) siemię lniane jest spożywane w ilości zalecanej przez Europejską Agencję Leków (EMA). EMA zaleca spożywanie 10-15 g siemienia lnianego (całego lub rozdrobnionego) trzy razy dziennie w celu leczenia zaparć u dorosłych i młodzieży w wieku powyżej 12 lat" - czytamy w komunikacie GIS.
Chodzi o: LEN ZŁOTY BIO, w opakowaniach o gramaturze: 200 g, 400 g, 500 g, 1 kg, 2 kg, 5 kg i z numerami partii: 1600/xxxxxxx, 1677/xxxxxxx oraz datą minimalnej trwałości: 30.09.2025. Surowiec pochodzi z: Mołdawii, a producentem jest: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno.
Producent zdecydował o konieczności wycofania kwestionowanego produktu, a organy urzędowej kontroli żywności prowadzą w tej sprawie postępowanie wyjaśniające.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, aby nie spożywać wskazanej partii siemienia. Z kolei, jeżeli po zjedzeniu wystąpią niepokojące objawy - należy skontaktować się z lekarzem.
Kwas cyjanowodorowy naturalnie występuje w nasionach lnu, jednak Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustalił jego najwyższe dopuszczalne poziomy w siemieniu - bezpieczne dla zdrowia.
Ten związek jest uwalniany, gdy uzyskana z roślin żywność jest przeżuwana lub w inny sposób trawiona. Glikozydy cyjanogenne ulegają zniszczeniu, gdy żywność podda się obróbce termicznej.