Zmiany cen kakao na światowych rynkach wywołują efekt domina, który odczuwalny jest na półkach polskich sklepów. W rozmowie z przedstawicielką łódzkiej cukierni przyglądamy się aktualnej sytuacji na rynku ziaren kakaowca i jej wpływowi na cenę czekolady oraz innych czekoladowych wyrobów.
Czekolada jest teraz zarówno pyszna, jak i droga. Wpłynęły na to ostatnie podwyżki cen ziaren kakaowca na giełdzie w Londynie. Obecnie cena tabliczki czekolady w polskich sklepach sięga nawet 9 złotych. Czy będzie drożej też na święta Wielkanocne? Staramy się odpowiedzieć na te i inne pytania w rozmowie z ekspertką od czekolady.
Daria Marszałek z łódzkiej cukierni podkreśla, że ceny kakao na giełdzie londyńskiej charakteryzują się dużą zmiennością. Na giełdzie londyńskiej faktycznie poszybowało do góry. Później znowu mocno spadło, a teraz troszeczkę wraca do poprzedniego poziomu - mówi Marszałek, twierdząc, że rynek kakao przypomina sinusoidę.
Wzrosty i spadki cen surowca są silnie związane z sytuacją w krajach afrykańskich, które są głównymi producentami kakao. Wojny domowe, klęski urodzaju, a także zmiany w uprawach mają bezpośredni wpływ na dostępność ziaren na rynku.
Marszałek zwraca uwagę, że na ceny kakao wpływają nie tylko warunki naturalne i społeczne w Afryce, ale również spekulacje rynkowe oraz polityka gospodarcza Stanów Zjednoczonych. Jeżeli inwestorzy wycofują się, to jasne jest, że te ceny będą szybowały - wskazuje przedstawicielka cukierni.
Dodatkowo różne wypowiedzi prezydenta USA Donalda Trumpa wprowadzają niepewność, która również ma swoje odzwierciedlenie w cenach na rynkach światowych.
Wysokie ceny kakao na światowych rynkach przekładają się na ceny czekoladowych wyrobów w polskich sklepach i cukierniach. Marszałek podkreśla, że ostatnie znaczne podwyżki cen kakao spowodowały wzrost cen czekolad nawet o kilka złotych.
Ostatnio ta cena poszybowała o 30 proc. i w tym momencie wiemy, że nadal będzie rosnąć - mówi Marszałek, sygnalizując, że konsumentów czekają wyższe ceny słodkości, szczególnie w okresie przedświątecznym.
Zbliżające się święta wielkanocne mogą być czasem, gdy wielu konsumentów odczuje skutki wzrostu cen kakao. Marszałek przewiduje, że za wyroby czekoladowe, takie jak figurki czy baby oblewane czekoladą, trzeba będzie zapłacić więcej, niż w ubiegłym roku.
Pomimo wyzwań związanych z cenami surowców, na rynku pojawiają się nowe smaki i trendy, dotyczące czekolady. Marszałek wspomina też o rosnącym zainteresowaniu czekoladą w Chinach.
Niewątpliwie nowe połączenia smakowe takie, jak czekolada z różnymi rodzajami orzechów, mogą podbić podniebienia Polaków. Ja czekam na to, a już widzę takie trendy, że pójdziemy w stronę orzechów pekan, makadamia czy laskowych, które mogą być prażone na różne sposoby - mówi Marszałek, wskazując, jak wiele w naszych czekoladowych upodobaniach zmieniła czekolada dubajska.
Coraz częściej słyszymy też o czekoladzie z chałwą, która jest różnie aromatyzowana. Ja polecam czekoladę wędzoną. Jest mega! - zachwala cukierniczka.
Wszystko wskazuje na to, że w Polsce w czekoladowych trendach będziemy szli w stronę bakławy i chałwy. Bardzo mocno jesteśmy ciekawi tych nowych smaków, bo jesteśmy coraz bardziej otwarci i coraz więcej podróżujemy - podsumowuje Daria Marszałek.
Do tej pory było tak, że Polacy najczęściej wybierali i kupowali czekoladę z nadzieniami owocowymi. Rocznie spożywamy jej ok. 10-11 kg na osobę.
W Europie niekwestionowanymi królami czekolady (w spożyciu) są: Belgowie i Szwajcarzy. Niemcy są także w czołówce krajów produkujących słodkie tabliczki. Polska obecnie jest już na trzecim miejscu, jeśli chodzi o wytwarzanie czekolady - ogromne jej ilości eksportujemy.