W środę, w ramach naszego wakacyjnego cyklu "Pyszne, bo polskie", odkrywamy kulinarne atrakcje Podlasia. Dziennikarze RMF FM Magdalena Wojtoń i Michał Dobrołowicz odwiedzają miejsca, które poleciliście nam Wy, nasi słuchacze! "Pyszne, bo polskie" to wakacyjna akcja RMF FM, podczas której przemierzamy kraj w poszukiwaniu wyjątkowych lokalnych potraw.

Naszą uwagę zwrócił tym razem m.in. wpis pana Mirosława i jego córek Magdy i Ani z miejscowości Nowokornino w południowo-wschodniej części Podlasia. Nasi słuchacze napisali: "Chętnie opowiemy o liofilizowanych truskawkach, malinach i buraczkach z naszej rodzinnej manufaktury". Dziennikarze RMF FM odwiedzą rzeczone gospodarstwo, gdzie powstają też ziołowe herbaty na bazie ziół prosto z ekologicznego ogrodu.

Dumą gospodarstwa, które prowadzą nasi słuchacze, jest różeniec górski. To rzadka roślina pochodząca z dalekiej Syberii, którą właściciele tego miejsca uprawiają od lat 90. XX wieku. 

Początkowo hodowaliśmy jedynie kilka małych sadzonek, ale pieczołowicie rozmnażaliśmy je każdego roku, dzięki czemu dziś jesteśmy jednym z największych producentów tej rośliny w Europie. Różeniec świetnie zaadaptował się do mroźnych zim w tym rejonie Polski i czuje się u nas jak w domu. Zyskuje coraz większą popularność z powodu swoich cennych leczniczych i adaptogennych właściwości - opisują właściciele gospodarstwa.

Następnym naszym przystankiem była Puszcza Białowieska. Tam produkowane są podlaskie sery, na przykład ze skórką pomarańczy i pestkami dyni. Jedna z naszych słuchaczek napisała: "Sery z Puszczy Białowieskiej smakują jak zapach lasu po deszczu". W cyklu "Pyszne, bo polskie" sprawdzaliśmy, jaki jest sekret receptury na te przysmaki.

Właściciele serowarni - Lucyna i Adam - w rozmowie z dziennikarzami RMF FM przyznali, że w tym roku największym zainteresowaniem cieszą się sery "kurka białowieska" i "kopyto żubra". Zachwalali też ser dojrzewający w popiele. 

Jak zaczęła się ta serowa przygoda? Mąż robił sery w kuchni. Wszędzie stały garnki, garnuszki, miseczki. W końcu musiałam go stamtąd wypędzić, bo nie miałam gdzie ugotować obiadu - wspominała z uśmiechem pani Lucyna. Stwierdziliśmy, że skoro smakuje nam, rodzinie i znajomym, musimy to zrobić na poważnie i założyliśmy firmę - dodała. 

Dziennikarze RMF FM zaproponowali także stworzenie żółto-niebieskiego sera.

Oczywiście, podejmuje się tego wyzwania. Ten ser jest już u mnie w głowie - powiedział Adam.

Jak dodał, niebieski kolor będzie smakował jagodą białowieską. W skład żółtego koloru - jak dodał - wejdzie słoneczna cytryna.

Adam zaznaczył, że produkcja tego wyjątkowego sera potrwa miesiąc.

Właściciele serowarni otrzymali oczywiście Certyfikat Pyszności RMF FM.

W środę jesteśmy też w Hajnówce. Dostaliśmy sygnał o miejscu, gdzie kiedyś produkowana była mozaika z drewna, a dzisiaj powstają tam lokalne przysmaki. Jest to Restauracja Mozaika, która słynie z babki ziemniaczanej, chłodnika i bardzo słodkiego ciasta, Marcinka. Chodzi o podlaski tort z bitą śmietaną, startymi herbatnikami i kilkoma innymi dodatkami. 

Babka ziemniaczana jest pieczona w piecu z surowych, tarkowanych ziemniaków. Tak naprawdę, to proste składniki. Dodajemy jajko, mąkę, cebulę. Możemy również zrobić ją w wersji mięsnej. Wszystko to zapiekamy, a kosztować całość możemy z ogórkiem małosolnym, ze śmietaną. Wszyscy to kochamy. Na każdym weselu wjeżdża stół z gorącą babką - tłumaczy nam Natalia z Mozaiki.

Tymczasem, gdy wszystkie oczy zwrócone są na "gorącą babkę", na stole pojawia się Marcinek - przepięknie udekorowany tort deserowy.

Sekret Marcinka tkwi w indywidualnych przepisach, którymi dysponuje każda z gospodyń. Marcinek może mieć jednak od 20 do 30 placków - wyjaśnia nam jedna ze słuchaczek. Marcinek, babka ziemniaczana i wiele, wiele więcej lokalnych przysmaków Podlasia czeka na Was tu, w Hajnówce na ul. 3 maja. Zapraszamy!

Marcinek jest ciastem, w którym placki przełożone są kremem śmietanowym. Przyrządzenie takiego smakołyku jest dość czasochłonne.

Właścicielkom Mozaiki z czystym sumieniem przyznaliśmy certyfikat pyszności RMF FM, a te w zamian zaprosiły naszych słuchaczy i czytelników do dalszego zwiedzania Polski - śladami smaku.

Zapraszamy serdecznie, bo to wspaniała akcja i wspaniali ludzie!

I my zapraszamy. Za tydzień jesteśmy na Mazowszu. Bądźcie z nami!


Słuchajcie nas na antenie, oglądajcie w social mediach, bo tam będziecie mogli znaleźć nieco kuchennych sekretów. 

Wakacyjna podróż po smakach Polski. Dołącz do akcji "Pyszne, bo polskie"

W każdą środę wyruszamy w Polskę, by wraz z Ewą Kwaśny i Magdą Wojtoń odkrywać regionalne smaki, które tworzą wyjątkowy, kulinarny krajobraz naszego kraju! Przed nami wakacyjna podróż pełna aromatów, kolorów i niezwykłych historii - a Ty możesz być jej częścią!

"Pyszne, bo polskie" to nasza nowa, letnia inicjatywa, w której chcemy być bliżej Was - naszych słuchaczy. Szukamy lokalnych przysmaków, które powstają z pasji, tradycji i serca. Może to być rodzinny bar, domowa wytwórnia pierogów, lokalny pszczelarz, koło gospodyń wiejskich czy po prostu ktoś, kto w domowym zaciszu tworzy prawdziwe kulinarne cuda. Każdy, kto kocha gotować i dzielić się swoimi smakami, jest mile widziany!

Odwiedziliśmy już Śląsk, gdzie próbowaliśmy m.in. białą kiełbasę z panczkrautem czy śląską szpajzę. Byliśmy też w Wielkopolsce, gdzie uraczono nas miodem z Jagodna, oxymelem czy kórnickim tortem cytrynowym. Na Pomorzu nie mogliśmy się oprzeć ruchankom. Lubelszvczyzna podbiła nas...smażonymi bocianami.

Jak wziąć udział w akcji Pyszne, bo polskie?

To bardzo proste! Wystarczy zgłosić siebie lub kogoś, kto Waszym zdaniem zasługuje na kulinarne wyróżnienie. Przygotowaliśmy specjalną formatkę zgłoszeniową - możecie ją wypełnić sami lub polecić kogoś z Waszej okolicy. My przejrzymy zgłoszenia, wybierzemy najciekawsze i przyjedziemy do Was, by w Faktach RMF FM opowiedzieć o Waszych przysmakach.  

Gdzie i kiedy nas spotkacie?

W każdą środę wakacji nasz wóz reporterski odwiedzi inny region Polski, by odkrywać lokalne smaki i spotykać się z Wami. Oto nasz plan podróży: 

  • 16.07 - Śląsk
  • 23.07 - Wielkopolska
  • 30.07 - Pomorze
  • 6.08 - Lubelszczyzna
  • 13.08 - Podlasie
  • 20.08 - Mazowsze
  • 27.08 - Podkarpacie

W każdym regionie odwiedzimy kilka miejsc, by wspólnie z mieszkańcami celebrować lokalne smaki. Będzie radośnie, kolorowo, smacznie i wakacyjnie - gwarantujemy mnóstwo pozytywnej energii! Słuchajcie Faktów RMF FM, śledźcie naszą stronę, media społecznościowe i bądźcie z nami tego lata!


Opracowanie: