W środę, w ramach naszego wakacyjnego cyklu "Pyszne, bo polskie", odkrywamy kulinarne atrakcje Podlasia. Dziennikarze RMF FM Magdalena Wojtoń i Michał Dobrołowicz odwiedzają miejsca, które poleciliście nam Wy, nasi słuchacze! "Pyszne, bo polskie" to wakacyjna akcja RMF FM, podczas której przemierzamy kraj w poszukiwaniu wyjątkowych lokalnych potraw.
Naszą uwagę zwrócił tym razem m.in. wpis pana Mirosława i jego córek Magdy i Ani z miejscowości Nowokornino w południowo-wschodniej części Podlasia. Nasi słuchacze napisali: "Chętnie opowiemy o liofilizowanych truskawkach, malinach i buraczkach z naszej rodzinnej manufaktury". Dziennikarze RMF FM odwiedzą rzeczone gospodarstwo, gdzie powstają też ziołowe herbaty na bazie ziół prosto z ekologicznego ogrodu.
Dumą gospodarstwa, które prowadzą nasi słuchacze, jest różeniec górski. To rzadka roślina pochodząca z dalekiej Syberii, którą właściciele tego miejsca uprawiają od lat 90. XX wieku.
Początkowo hodowaliśmy jedynie kilka małych sadzonek, ale pieczołowicie rozmnażaliśmy je każdego roku, dzięki czemu dziś jesteśmy jednym z największych producentów tej rośliny w Europie. Różeniec świetnie zaadaptował się do mroźnych zim w tym rejonie Polski i czuje się u nas jak w domu. Zyskuje coraz większą popularność z powodu swoich cennych leczniczych i adaptogennych właściwości - opisują właściciele gospodarstwa.
Następnym naszym przystankiem była Puszcza Białowieska. Tam produkowane są podlaskie sery, na przykład ze skórką pomarańczy i pestkami dyni. Jedna z naszych słuchaczek napisała: "Sery z Puszczy Białowieskiej smakują jak zapach lasu po deszczu". W cyklu "Pyszne, bo polskie" sprawdzaliśmy, jaki jest sekret receptury na te przysmaki.
Właściciele serowarni - Lucyna i Adam - w rozmowie z dziennikarzami RMF FM przyznali, że w tym roku największym zainteresowaniem cieszą się sery "kurka białowieska" i "kopyto żubra". Zachwalali też ser dojrzewający w popiele.
Jak zaczęła się ta serowa przygoda? Mąż robił sery w kuchni. Wszędzie stały garnki, garnuszki, miseczki. W końcu musiałam go stamtąd wypędzić, bo nie miałam gdzie ugotować obiadu - wspominała z uśmiechem pani Lucyna. Stwierdziliśmy, że skoro smakuje nam, rodzinie i znajomym, musimy to zrobić na poważnie i założyliśmy firmę - dodała.
Dziennikarze RMF FM zaproponowali także stworzenie żółto-niebieskiego sera.
Oczywiście, podejmuje się tego wyzwania. Ten ser jest już u mnie w głowie - powiedział Adam.
Jak dodał, niebieski kolor będzie smakował jagodą białowieską. W skład żółtego koloru - jak dodał - wejdzie słoneczna cytryna.
Adam zaznaczył, że produkcja tego wyjątkowego sera potrwa miesiąc.
Właściciele serowarni otrzymali oczywiście Certyfikat Pyszności RMF FM.
W środę jesteśmy też w Hajnówce. Dostaliśmy sygnał o miejscu, gdzie kiedyś produkowana była mozaika z drewna, a dzisiaj powstają tam lokalne przysmaki. Jest to Restauracja Mozaika, która słynie z babki ziemniaczanej, chłodnika i bardzo słodkiego ciasta, Marcinka. Chodzi o podlaski tort z bitą śmietaną, startymi herbatnikami i kilkoma innymi dodatkami.
Babka ziemniaczana jest pieczona w piecu z surowych, tarkowanych ziemniaków. Tak naprawdę, to proste składniki. Dodajemy jajko, mąkę, cebulę. Możemy również zrobić ją w wersji mięsnej. Wszystko to zapiekamy, a kosztować całość możemy z ogórkiem małosolnym, ze śmietaną. Wszyscy to kochamy. Na każdym weselu wjeżdża stół z gorącą babką - tłumaczy nam Natalia z Mozaiki.
Tymczasem, gdy wszystkie oczy zwrócone są na "gorącą babkę", na stole pojawia się Marcinek - przepięknie udekorowany tort deserowy.
Sekret Marcinka tkwi w indywidualnych przepisach, którymi dysponuje każda z gospodyń. Marcinek może mieć jednak od 20 do 30 placków - wyjaśnia nam jedna ze słuchaczek. Marcinek, babka ziemniaczana i wiele, wiele więcej lokalnych przysmaków Podlasia czeka na Was tu, w Hajnówce na ul. 3 maja. Zapraszamy!
Marcinek jest ciastem, w którym placki przełożone są kremem śmietanowym. Przyrządzenie takiego smakołyku jest dość czasochłonne.
Właścicielkom Mozaiki z czystym sumieniem przyznaliśmy certyfikat pyszności RMF FM, a te w zamian zaprosiły naszych słuchaczy i czytelników do dalszego zwiedzania Polski - śladami smaku.
Zapraszamy serdecznie, bo to wspaniała akcja i wspaniali ludzie!
I my zapraszamy. Za tydzień jesteśmy na Mazowszu. Bądźcie z nami!
Słuchajcie nas na antenie, oglądajcie w social mediach, bo tam będziecie mogli znaleźć nieco kuchennych sekretów.
W każdą środę wyruszamy w Polskę, by wraz z Ewą Kwaśny i Magdą Wojtoń odkrywać regionalne smaki, które tworzą wyjątkowy, kulinarny krajobraz naszego kraju! Przed nami wakacyjna podróż pełna aromatów, kolorów i niezwykłych historii - a Ty możesz być jej częścią!
"Pyszne, bo polskie" to nasza nowa, letnia inicjatywa, w której chcemy być bliżej Was - naszych słuchaczy. Szukamy lokalnych przysmaków, które powstają z pasji, tradycji i serca. Może to być rodzinny bar, domowa wytwórnia pierogów, lokalny pszczelarz, koło gospodyń wiejskich czy po prostu ktoś, kto w domowym zaciszu tworzy prawdziwe kulinarne cuda. Każdy, kto kocha gotować i dzielić się swoimi smakami, jest mile widziany!
Odwiedziliśmy już Śląsk, gdzie próbowaliśmy m.in. białą kiełbasę z panczkrautem czy śląską szpajzę. Byliśmy też w Wielkopolsce, gdzie uraczono nas miodem z Jagodna, oxymelem czy kórnickim tortem cytrynowym. Na Pomorzu nie mogliśmy się oprzeć ruchankom. Lubelszvczyzna podbiła nas...smażonymi bocianami.
To bardzo proste! Wystarczy zgłosić siebie lub kogoś, kto Waszym zdaniem zasługuje na kulinarne wyróżnienie. Przygotowaliśmy specjalną formatkę zgłoszeniową - możecie ją wypełnić sami lub polecić kogoś z Waszej okolicy. My przejrzymy zgłoszenia, wybierzemy najciekawsze i przyjedziemy do Was, by w Faktach RMF FM opowiedzieć o Waszych przysmakach.
W każdą środę wakacji nasz wóz reporterski odwiedzi inny region Polski, by odkrywać lokalne smaki i spotykać się z Wami. Oto nasz plan podróży:
- 16.07 - Śląsk
- 23.07 - Wielkopolska
- 30.07 - Pomorze
- 6.08 - Lubelszczyzna
- 13.08 - Podlasie
- 20.08 - Mazowsze
- 27.08 - Podkarpacie
W każdym regionie odwiedzimy kilka miejsc, by wspólnie z mieszkańcami celebrować lokalne smaki. Będzie radośnie, kolorowo, smacznie i wakacyjnie - gwarantujemy mnóstwo pozytywnej energii! Słuchajcie Faktów RMF FM, śledźcie naszą stronę, media społecznościowe i bądźcie z nami tego lata!