Pyłek kwiatowy stosowany jest głównie dla wzmocnienia odporności w sezonie infekcyjnym, ale polecany jest też także w czasie zwiększonego wysiłku fizycznego. Z kolei cukier kokosowy – w związku z tym, że ma niższy indeks glikemiczny - nie powoduje dużych wahań stężenia glukozy, dzięki czemu może być stosowany przez diabetyków. Pomimo korzystnych właściwości, partie tych dwóch produktów wzbudziły wątpliwości. Dlaczego?
Pierwszy artykuł to: pyłek kwiatowy, z numerem partii i datą minimalnej trwałości: 13/12/2026 1/1. Producentem jest: Gospodarstwo Pasieczne ,,Sądecki Bartnik” Sp. z o.o., Stróże 235, 33-331 Stróże.
„W badaniach Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w przedmiotowym produkcie. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu zanieczyszczonego alkaloidami pirolizydynowymi na wykrytym poziomie może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów” – czytamy w komunikacie Głównego Inspektora Sanitarnego.
Alkaloidy pirolizydynowe to toksyny, które są wydzielane przez rośliny, aby chroniły je przed zwierzętami.
Nie należy spożywać tego produktu – jest on wycofywany z rynku, a Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Sączu prowadzi postępowanie wyjaśniające.
Kolejny produkt, przed którym ostrzega GIS to: ekologiczny cukier kokosowy 250 g, z numerem partii: LT251059, datą minimalnej trwałości: 10.10.2027 i kodem kreskowym: 5903111231576. Producentem jest: Vinet Łukasz Moskwa, ul. Szymanowskiego 5, 05-092 Łomianki.
„Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu obecności glutenu (>20 mg/kg) w określonej partii cukru kokosowego z Indonezji. Podmiot VINET Łukasz Moskwa przepakował kwestionowany cukier kokosowy i wprowadził do obrotu na terenie Polski. Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej” – brzmi uzasadnienie.
Alergicy i osoby z nietolerancją glutenu – muszą więc unikać tej partii cukru kokosowego.
Produkt jest wycofywany ze sprzedaży, producent poinformował o wszystkim swoich kontrahentów, a sytuację monitorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.