​Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w środę o wykryciu wyższego niż dopuszczalny poziomu ochratoksyny A w trzech partiach makaronu żytniego Bartolini Eko.

GIS wydał ostrzeżenie, w którym poinformował, że w wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partiach makaronu żytniego określonych w ostrzeżeniu. 

Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Ostrzeżenie dotyczy partii produktu Bartolini Eko o numerze 06.2024L02, w skład której wchodzą:

  • makaron 100 proc. żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), 
  • gniazda numer 4 (tagliatelle) o masie netto 250 g; 
  • makaron świderek o masie netto 400 g,
  • makaron muszla numer 2 o masie netto 400 g.

Wszystkie wymienione partie makaronów mają minimalną datę trwałości do czerwca 2024 roku. Producentem jest firma P.P.H "TABIT" Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.

Firma Tabit Sp. z o.o., ul. Boryszewska 8, 05-46 Wiązowna powiadomiła swoich odbiorców i dobrowolnie rozpoczęła procedurę wycofywania ww. produktu od swoich odbiorców.

W komunikacie GIS zaznaczono, że "nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie", a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.