Jedna partia sezamu łuskanego HELIO znika ze sklepowych półek. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu w produkcie bakterii Salmonella.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W próbce sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1 w 1 z 5 badanych prób.
Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, grozi zatruciem pokarmowym.
Komunikat przekazany przez firmę Helio S.A.:
Firma Helio S.A. dokłada wszelkich starań aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne dostarczanych produktów. Surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne w tym na obecność Salmonelli były prawidłowe (nie stwierdzono obecności) dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży.
Zalecenia dla konsumentów:
Ci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.