Główny Inspektorat Sanitarny wydał w środę ostrzeżenie przed jedną partią hamburgerów wieprzowych. W mięsie wykryto bardzo groźną dla zdrowia bakterię. Producent uruchomił już odpowiednie procedury, a GIS nakazał wycofanie produktu ze sklepu.
Burgery robią furorę w Polsce. Kolejne burgerownie powstają jak grzyby po deszczu, a popularność znanych sieci fast food nie maleje. Chęć zjedzenia dobrego i jakościowego burgera wiążę się jednak z niemałym wydatkiem, dlatego wiele osób decyduje się na przygotowanie ich w domowych warunkach.
Jeśli często robicie burgery w domu i korzystacie przy tym z gotowych kotletów, uważajcie - Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywości. Chodzi o partię produktu "Hamburger wieprzowy", w której wykryto groźną dla zdrowia bakterię - Listeria monocytogenes.
GIS zaznacza, że spożycie żywności zanieczyszczonej bakterią może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
- Nazwa produktu: Hamburger wieprzowy, 260g;
- Termin przydatności do spożycia: 26/05/2023;
- Numer partii: 251/IV;
- Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz.
Główny Inspektorat Sanitarny zapewnił, że producent podjął pełną współpracę z organami Inspekcji Weterynaryjnej w celu zidentyfikowania źródła zagrożenia i wycofania wyrobu z rynku.
Nowosądecka firma poinformowała ponadto dystrybutora o stwierdzonej niezgodności wyrobu oraz o konieczności natychmiastowego jego wycofania. Proces monitorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
GIS zaznacza, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem należy skontaktować się z lekarzem.
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes.
Bakterie są wydalane z kałem zakażonych zwierząt, przez co są szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.
Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności.
Objawy są zależne od tego, u kogo doszło do zakażenia. U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około trzy tygodnie, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Zapobieganie zakażeniu głównie polega na zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt i przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
Należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami czy po wyjściu z toalety.
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.