W jednej partii produktu pn. ‘Łosoś Atlantycki wędzony na zimno’ wykryto bakterię Listeria monocytogenes, która może powodować groźną chorobę. Sprawdź szczegóły komunikatu Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono ponadnormatywną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii produktu Łosoś Atlantycki wędzony na zimno.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Carrefour Polska wstrzymała sprzedaż kwestionowanego produktu we wszystkich sklepach i magazynach oraz podjęła decyzję o umieszczeniu na terenie sklepów informacji o wycofywaniu produktu.
Producent Suempol Sp. z o.o. ściśle współpracuje z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie ustalenia źródła zanieczyszczenia oraz wycofania produktu z rynku.
GIS przestrzega konsumentów. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
- U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.