Główny Inspektor Sanitarny wycofał ze sprzedaży 3 partie orzechowych lodów M&M'S. Powód to brak oznakowania w języku polskim dotyczącego alergenów w ich składzie. Jak alarmuje ekspert portalu „Twoje Zdrowie” - brak informacji nawet o śladowych ilościach alergenów na produktach spożywczych może skutkować ciężkimi reakcjami anafilaktycznymi.
Uwaga na lody M&M’S! Zawierają orzechowe cukierki i inne substancje, które mogą być groźne dla alergików. Tymczasem producent nie zamieścił na opakowaniu tej informacji w języku polskim.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby uczulone na soję, mleko, laktozę lub orzeszki ziemne nie powinny spożywać produktu wskazanego w komunikacie.
Najczęściej uczulającymi alergenami w pokarmach są: białko mleka krowiego/jaja kurzego, orzechy ziemne/laskowe, soja, gluten.
Obecnie alergia pokarmowa jest najczęstszą przyczyną anafilaksji u dzieci, dlatego po zaobserwowaniu przez rodziców niepokojących objawów po spożyciu pokarmu - jak np. wymioty, osłabienie, duszności, zmiany skórne - należy niezwłocznie udać się do poradni alergologicznej, w której zostaną przeprowadzone specjalistyczne testy.
W przypadku nietolerancji laktozy (która nie jest alergenem), mogą wystąpić objawy ze strony przewodu pokarmowego jak: wzdęcia, nudności, biegunka.