Główny Inspektor Sanitarny ostrzega klientów przed spożyciem jaj sprzedawanych w jednej z popularnych sieci sklepów. Urzędowa kontrola i badanie laboratoryjne wykazały obecność bakterii Salmonella w jednej z partii jaj.

GIS ostrzega przed spożyciem jaj z salmonellą /Pixabay

Szczegóły dotyczące produktu

Produkt - Jaja kurze ściółkowe.

Kod na skorupkach jaj - 2PL 14131317

Nr partii - 21.12.2020.O8

Termin przydatności do spożycia - 21.12.2020 r.

Producent - Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109 D, 48-317 Korfantów

Ferma z której pozyskano jaja - Ferma Niosek Ząbkiewicz Sp. J., ul. Siemiątkowskiego 18, 05-540 Radzanów

Numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903

Dystrybucja w sieci handlowej Stokrotka

Jaja wycofane z obrotu. Konsumenci, którzy zakupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem zostanie zwrócony koszt nabycia produktu.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać jaj (o numerze partii wskazanych w komunikacie), szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.