Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia dotyczącego żywności, poinformował o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii sera góralskiego.
Chodzi o produkt Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g, numer partii - 12080, data trwałości - 06.02.2021.
Producentem jest PPHU "Balser" Marian Górz, Wróblówka 102 B, 34-470 Czarny Dunajec, weterynaryjny numer identyfikacyjny 12111604.
Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Badanie urzędowe jednej partii produktu określonego w komunikacie GIS, przeprowadzone w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich pięciu badanych próbkach.
GIS podał, że w związku z wykryciem zagrożenia powiatowy lekarz weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji administracyjnej nakazującej poprawę wszystkich zidentyfikowanych nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym oraz przedstawienia pisemnego udokumentowania działań podjętych przez zakład w celu znalezienia i wyeliminowania przez zakład źródła zanieczyszczenia wyprodukowanego produktu.