Tłuszcze - jak wiadomo w nadmiarze są niezdrowe dla naszego organizmu. Jednak nie powinniśmy z nich całkowicie rezygnować, bo są bardzo ważnym składnikiem naszej diety. Jakie tłuszcze wybierać, które z nich są najzdrowsze? O tym mówimy w tym tygodniu w cyklu Twoje Zdrowie w Faktach RMF FM. Naszymi ekspertami będą dietetyk Marta Szukupińska i prof. Krzysztof Krygier, były Kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Żywności SGGW.

Zgodnie z zaleceniami WHO i FAO z 2003 roku odsetek spożywanej przez osoby zdrowe energii pochodzącej z tłuszczów powinien wynosić 15-30%.Zalecenia te zostały zweryfikowane przez grupę ekspertów WHO i FAO w 2008 roku - określono dopuszczalny zakres dystrybucji makroskładnika (AMDR) dla tłuszczów na poziomie 20-35% (mak. 35%, min. 15% dobowego spożycia energii).

Maksymalne dopuszczalne spożycie tłuszczów uzależniono od stopnia aktywności fizycznej: 30% dla osób z umiarkowaną aktywnością fizyczną i 35% dla osób z dużą. Zaleca się również, aby dobowe spożycie tłuszczów nie było mniejsze niż 15% energii, co zapewnia dostarczenie niezbędnych kwasów tłuszczowych i pokrycie potrzeb energetycznych.

Jak radzą eksperci, modyfikacji spożycia tłuszczu w diecie powinna towarzyszyć zmiana rodzaju spożywanych węglowodanów - zwiększenie spożycia błonnika i ograniczenie węglowodanów prostych do <10% energetyczności diety.

Źródło: Medycyna Praktyczna