Mężczyźni coraz częściej zaczynają przykładać większą uwagę do swojego wyglądu, ale także – dbają o swoje zdrowie. O co powinni uzupełnić dietę? Sprawdźcie porady dietetyka.

/Zdjęcie ilustracyjne /Pexels

Z badań Centers for Disease Control and Prevention wynika, że siedem największych niebezpieczeństw dla życia mężczyzny to:

  • choroby serca,
  • nowotwory (szczególnie płuc, skóry, prostaty i jelita grubego),
  • wypadki,
  • choroby płuc,
  • udar,
  • cukrzyca typu 2,
  • samobójstwa.

Jak przekonuje dietetyk kliniczna Aneta Strelau dla portalu Twoje Miasto,  pierwszym krokiem do profilaktyki jest zrozumienie ryzyka, kolejny to dokonywanie prawidłowych wyborów.

Stres, szybkie tempo życia, brak czasu na odpoczynek. To wszystko negatywnie odbija się na naszym zdrowiu. Nie tylko sprzyja zachorowaniom na choroby cywilizacyjne, ale także osłabia odporność. Skutki takiego stanu to między innymi choroby układu krwionośnego, przewlekłe zmęczenie i depresja. Oto kilka składników odżywczych, które powinny się znaleźć w diecie łagodzącej skutki stresu:

  • witamina C - jest niezbędna między innymi do regulacji wydzielania kortyzolu (hormonu stresu), łagodzi skutki stresu jako antyoksydant; źródła: acerola, owoce róży, papryka, natka pietruszki, owoce cytrusowe i jagodowe oraz kapustne;
  • witaminy z grupy B - przy odpowiedniej podaży w diecie zwiększa odporność na sytuacje stresowe, bywa pomocna nawet w leczeniu depresji, lęków i bezsenności; źródła: razowe pieczywo, kasze np. gryczana, jęczmienna, płatki z pełnego ziarna, zielone warzywa, np. kapusta, brukselka, brokuły, warzywa strączkowe, np. fasola, ciecierzyca, orzechy;
  • witamina E - jako silny antyoksydant chroni układ nerwowy i odpornościowy, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, a jej niedobór wywołuje między innymi rozdrażnienie i problemy z koncentracją; źródła: oleje roślinne, migdały, orzechy, kiełki pszenicy;
  • witamina D - jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, jej niedobór występuje szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych i skutkuje depresjami i obniżeniem nastroju, a także mniejszą odpornością na stres; źródła: ryby morskie, oleje rybie, w mniejszych ilościach znajduje się też w niektórych gatunkach grzybów oraz w kapuście;
  • wapń - reguluje pobudliwość nerwową, jest konieczny do prawidłowej pracy serca; źródła: sezam, orzechy, migdały, warzywa strączkowe, tofu, ryby, np. łosoś, szpinak, pomarańcze;
  • magnez - zapobiega negatywnemu działaniu adrenaliny, uczestniczy w przekazywaniu sygnałów w układzie nerwowym, a jego niedobór w diecie prowadzi do depresji; źródła: kasza gryczana, warzywa strączkowe, płatki owsiane, orzechy;
  • żelazo - jest konieczne do transportu tlenu do komórek; im organizm ma więcej tlenu, tym czujemy się bardziej wypoczęci, a co za tym idzie, bardziej odporni na działanie stresu; źródła: rośliny strączkowe, natka pietruszki, ryby.

 



O co uzupełnić swoją dietę, żeby zachować sprawność fizyczną i seksualną? Więcej porad na portalu Twoje Miasto.