Jajka to prawdziwy skarb natury: zawierają niemal wszystkie kluczowe dla człowieka witaminy i mikroelementy oraz wysokiej jakości białko, tak potrzebne do budowy naszego ciała.

Zawartość substancji odżywczych w jajku praktycznie zawsze pozostaje taka sama, niezależnie od tego, czy żółtko jest bardziej pomarańczowe czy też blade. Nie ma też znaczenia, czy jajko jest ekologiczne, pochodzi z wolnego wybiegu czy chowu klatkowego.

Ile jajek można zjeść według dietetyków?

Jajko jest fantastycznym produktem. Jednak najważniejsze - tak jak jest w każdej diecie - to nie przesadzać - podkreśla dietetyk kliniczny doktor Wanda Baltaza. Powinniśmy pamiętać, by jeść też warzywa, w czasie świąt przejść się na spacer, wtedy wszystko będzie w porządku - dodaje dietetyk.

Każdy z nas jest inny, trudno wskazać konkretną liczbę jajek, jakie możemy zjeść. Zazwyczaj radzimy, żeby nie przekraczać liczby trzech, czterech jajek w ciągu dnia, nawet w niektórych przypadkach w ciągu tygodnia. Natomiast tutaj myślę, że jeśli zjemy od sześciu do ośmiu jajek w czasie całych Świąt Wielkanocnych, nic nam się nie stanie - dodaje doktor Wanda Baltaza.

Eksperci zwracają uwagę, by po jajka nie sięgały osoby uczulone, u których zdiagnozowano alergię, a także osoby, u których wykryto choroby cywilizacyjne, takie jak na przykład cukrzyca typu drugiego czy nadciśnienie. W takich sytuacjach należy się skonsultować z lekarzem.

Pozytywne działanie jajka

Najcenniejsze w jajku jest bardzo dobre jakościowo białko, które dobrze nas odżywia, ale też witaminy i składniki mineralne, które sprawiają, że nasz organizm jest odżywiony. Jajko jest pożywne, w stosunkowo małej objętości, dostarczamy sobie dużo energii i czujemy nasycenie. Jajko jest wdzięczne, pasuje do wielu składników, potraw, warto próbować nowości - dodaje w rozmowie z RMF FM dietetyk. 

Standardowe kurze jajko ma około osiemdziesięciu kalorii. Polecam jajko poche, czyli tak zwane jajko w koszulce. Wychodzę z założenia, że im mniej ugotowane jajko, im mniej wysmażone, tym lepiej, starajmy się gotować przez 6-7 minut, by nie było całkiem ścięte, bo wtedy jest po prostu lżej strawne. Musimy też zrobić jajecznicę albo omlet, wszystkie te formy, do których pasuje większość warzyw są zalecane - dodaje doktor Wanda Baltaza.

Wartości odżywcze jajek

Jaja mają w sobie bowiem mnóstwo wartości odżywczych, a zawarty w nich cholesterol wcale nie jest tak groźny dla naszego zdrowia.

Są źródłem m.in. aminokwasów, które pozwalają odbudowywać nasze tkanki. Poza tym zawierają wiele witamin - przede wszystkim z grupy B - B2 i B12 oraz te, które trudno jest znaleźć w innych pokarmach jak: A, D, E i K.

W jajku znajdziemy też bardzo wartościowe składniki, takie jak: cynk, selen, żelazo, fosfor, lecytynę czy cholinę, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy oraz tłuszcze, które pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi