Naukowcy mają kolejny argument, aby noworodki karmić piersią. Badacze ze Szwecji odkryli w naturalnym mleku kobiecym ważną strukturę tłuszczu, o nazwie MFGM. Wnioski z ich prac zaprezentowali polscy pediatrzy.
Ta struktura daje noworodkowi stymulację rozwoju, a konkretnie ośrodkowego układu nerwowego, i stymulację odporności. Badania wykazały, że dzieci, które były karmione piersią, zaobserwowano mniej zapaleń ucha środkowego i mniej biegunek, czyli zapaleń układu pokarmowego. U pozostałych dzieci naukowcy zauważyli wolniejszy rozwój poznawczy - tłumaczy profesor Jan Mazela, pediatra i neonatolog z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Naukowcy podkreślają, że składniki mleka kobiecego, jeśli dostarczane są w nienaruszonej formie, wykazują aktywność biologiczną i fizjologiczną. Jednym z takich naturalnych, bioaktywnych składników jest struktura MFGM, która korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój dziecka.
W mleku kobiecym tłuszcz mlekowy jest wydzielany przez komórki nabłonkowe gruczołu sutkowego w formie kuleczek tłuszczowych, otoczonych tzw. błoną kuleczek tłuszczowych (MFGM).
Złożone tłuszcze w MFGM wspierające prawidłowy rozwój mózgu:
- Gangliozydy [4, 5] - będące integralnymi składnikami tkanki nerwowej, wspierają mielinizację oraz odpowiadają za podtrzymanie populacji komórek nerwowych, co wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego.
- Fosfolipidy [4, 6] - to tłuszcze, które są podstawowym budulcem błony komórkowej
i wykazują się właściwościami antybakteryjnymi. - Sfingomielina [4, 7] - wspiera tworzenie się otoczki tkanek nerwowych, niezbędnej do prawidłowego rozwoju mózgu.
- Białka [8, 9, 10] - wpływają na rozwój odporności, np. mucyna-1, mucyna-15, laktadheryna - wspierają homeostazę jelitową, zwalczają patogeny.
Naukowcy podkreślają, że struktura MFGM obecna jest już w pierwszych preparatach mleka modyfikowanego. Jak tłumaczą badacze, badania nad składem i właściwościami mleka kobiecego, postępy w przetwórstwie mleka krowiego i produkcji mieszanek pozwoliły wyizolować MFGM z mleka zwierzęcego. Dodanie MFGM sprawia, że mleka modyfikowane są bliższe strukturalnie i funkcjonalnie mleku kobiecemu. Mogą z nich korzystać kobiety, które z przyczyn zdrowotnych nie mogą karmić swoich dzieci piersią.
"Błona otaczająca kuleczkę tłuszczu mlecznego (MFGM) jest krucha - ulega zniszczeniu i rozerwaniu na skutek zmian fizykochemicznych. Dzięki innowacjom technologicznym w produkcji mleka możliwe jest od niedawna dodawanie struktury MFGM do mleka modyfikowanego, z zachowaniem jej bioaktywnych właściwości" - czytamy w zaprezentowanej w środę informacji.