Spożywanie 60 gramów orzechów dziennie poprawia sprawność seksualną mężczyzn – przekonują hiszpańscy badacze na łamach czasopisma „Nutrients”
Naukowcy z Uniwersytetu w Tarragonie już wcześniej wykazali, że włączenie do jadłospisu niektórych orzechów i migdałów wpływa na poprawę jakości nasienia. Obecnie postanowili sprawdzić, czy orzechy wpływają pozytywnie także na funkcje seksualne.
Do badań rekrutowano 83 zdrowych mężczyzn w wieku od 18 do 35 lat, których jadłospis był ubogi w owoce i warzywa, a bogaty w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy: jedna na 14 tygodni włączyła co codziennego jadłospisu 60 gramów orzechów włoskich, laskowych i migdałów, a druga kontynuowała dotychczasowy sposób odżywiania. Na początku i na końcu badań każdy uczestnik wypełnił kwestionariusz IIEF-15 (Międzynarodowy Indeks Funkcji Seksualnych Mężczyzn); mierzono także poziom tlenku azotu i selektyny E, tj. markerów dysfunkcji śródbłonka.
Autorzy ustalili, że codzienne spożywanie orzechów przełożyło się na zwiększenie popędu seksualnego i poprawę jakości orgazmów. Nie zaobserwowano natomiast wpływu orzechów na poziom tlenku azotu i selektyny E.
Te wyniki wskazują, że należy powtórzyć badania w większej grupie, aby zweryfikować działanie orzechów i zrozumieć, jaki mechanizm kryje się za zaobserwowanymi korzyściami - komentują naukowcy.
Zaburzenie erekcji i funkcji seksualnych dotyczy 2 proc. mężczyzn przed 40 rokiem życia, blisko 52 proc. mężczyzn pomiędzy 40 a 70 rokiem życia i 85 proc. mężczyzn po 80 roku życia. Czynnikami zwiększającymi ryzyko są palenie papierosów, nadmierne spożycie alkoholu, brak aktywności fizycznej, stres i niezdrowy sposób odżywiania.