Epidemiolodzy alarmują, że jest coraz więcej zarażeń wirusowym zapaleniem wątroby typu A. Schorzenie potocznie zwane „chorobą brudnych rąk” może dotknąć każdego. Warto wiedzieć, kiedy możemy się nią zarazić i jak można się przed nią chronić.
Choroba jest też nazywana "żółtaczką pokarmową", gdyż często jej objawem jest żółknięcie skóry i oczu. Inne objawy to nudności, wymioty, ból brzucha czy bóle mięśni i stawów. Czasami może też przebiegać bezobjawowo, co jest groźniejsze. Chory może nie zdawać sobie sprawy ze swojego stanu i nieświadomie roznosić wirus.
Do zakażenia najczęściej dochodzi przez kontakt z chorym, zwłaszcza przez wspólne mieszkanie. Można się też zarazić kontaktem domowym lub zawodowym z dziećmi uczęszczającymi do żłobka, lub przedszkola.
Kolejnym czynnikiem ryzyka jest spożywanie owoców morza, skorupiaków i surowych ostryg, a także kontakty homoseksualne mężczyzn. Ryzyko istnieje też przy kontakcie z odpadami komunalnymi.
Dodatkowo można się zarazić przez spożycie zanieczyszczonych płynów i owoców, na przykład jagód czy truskawek.
Chorobę najprościej zdiagnozować badaniem krwi. Nie istnieje terapia farmakologiczna, która mogłaby cofnąć objawy choroby. Leczenie wirusowego zapalenia wątroby polega na odpowiednim odżywianiu pacjenta. W cięższych przypadkach, kiedy choroba przebiega w sposób ostry, pacjenci mogą zostać przyjęci do szpitala. Najczęściej objawy ustępują po kilku tygodniach odpoczynku chorego.
Żeby chronić się przed tą chorobą, trzeba pamiętać o podstawowych zasadach higieny. Mycie rąk przed każdym posiłkiem, przemywanie wszystkich produktów - to powinno nas uchronić od groźnego zakażenia.
Więcej o wirusowym zapaleniu wątroby przeczytacie w Medycynie Praktycznej