Zastąpienie masła lub innych zatykających tętnice tłuszczów w diecie zdrową dla serca oliwą z oliwek może przedłużyć życie o wiele lat - twierdzą naukowcy. Nowe badanie opublikowane na łamach portalu webmd.com wykazało, że ludzie, którzy spożywają więcej niż 1/2 łyżki oliwy dziennie, rzadziej umierają na choroby serca, raka, choroby neurodegeneracyjne, takie, jak Alzheimer czy choroby płuc.

Musimy zwracać uwagę na ogólną jakość diety i styl życia, a zgodnie z wynikami naszych badań, kluczem byłoby dodanie do posiłków oliwy z oliwek jako substytutu innych niezdrowych tłuszczów - powiedziała autorka badania Marta Guasch-Ferre, naukowiec z wydziału żywienia w Harvard T.H. Chan School of Public Health. 

Źródło drogocennych składników

Oliwa z oliwek jest bogata w zdrowe przeciwutleniacze, polifenole i witaminy oraz jest dobrym źródłem zdrowych dla serca jednonienasyconych tłuszczów. Jej stosowanie może być również wyznacznikiem zdrowszego stylu życia. Osoby biorące udział w badaniu, które spożywały najwięcej oliwy z oliwek, były bardziej aktywne fizycznie, rzadziej paliły i jadły więcej owoców i warzyw. 

Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące ponad 90 tys. osób, u których w momencie rozpoczęcia badania nie zdiagnozowano chorób serca i raka. Uczestnicy byli obserwowani przez 28 lat. Co cztery lata pytano ich, jak często spożywają określone produkty spożywcze, w tym tłuszcze, takie, jak margaryna, masło, majonez, tłuszcz mleczny i oliwa z oliwek.

Jak się okazało, badani, którzy spożywali więcej niż 1/2 łyżki stołowej oliwy z oliwek dziennie, mieli:

  • o 19 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób serca, 
  • o 17 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu raka, 
  • o 29 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu choroby neurodegeneracyjnej,
  • o 18 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu choroby płuc

Naukowcy opracowali również modele statystyczne do symulacji tego, co by się stało, gdyby uczestnik badania zamienił 3/4 łyżki margaryny, masła, majonezu lub innych olejów roślinnych dziennie na oliwę z oliwek. Ta zmiana zmniejszyła ryzyko śmierci na powyższe choroby. 

Badanie wykazało, że zastąpienie oliwy z oliwek innymi olejami roślinnymi, takimi, jak rzepak, kukurydza, szafran i soja, nie przyniosło tego samego efektu. Wyniki zostały opublikowane w numerze Journal of the American College of Cardiology z 11 stycznia

Łącz oliwę z różnorodnymi produktami

Dietetycy wskazują, że zdrowa, zbilansowana dieta jest najważniejsza dla zdrowia. To nie tylko oliwa z oliwek zapewnia te korzyści zdrowotne, ale prawdopodobnie to, z czym jest podawana - powiedziała Marion Nestle, profesor żywienia, badań żywności na Uniwersytecie Nowojorskim. 

Oliwa z oliwek jest częścią klasycznej, zdrowej dla serca diety śródziemnomorskiej - zauważyła Nestle. Ten styl jedzenia zawiera dużo owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych, orzechów, nasion i chudego białka oraz mało przetworzonej żywności. Tak naprawdę chodzi o urozmaicone wzorce żywieniowe - powiedziała.