Japonia przoduje w długości życia mieszkańców. Mimo pewnych różnic genetycznych, istnieją takie praktyki dietetyczne i te związane ze stylem życia, które mogą przyczynić się do długowieczności i zmniejszyć liczbę, a nawet prawdopodobieństwo wystąpienia chorób przewlekłych - takich, jak schorzenia serca i cukrzyca typu 2. Podpowiemy Wam, co robią w tym celu Japończycy.

Możesz poprawić swoje zdrowie, "pożyczając" sześć nawyków zakorzenionych w japońskiej kulturze - podaje portal Today.com.

1. Zjedz trochę wodorostów

Japońska dieta wypełniona jest wieloma pożywnymi pokarmami roślinnymi, ale właśnie wyróżniają się w niej wodorosty morskie. Istnieje wiele różnych form tego japońskiego, podstawowego produktu żywnościowego, ale wszystkie one zawierają minerały, takie, jak jod, miedź i żelazo, a także przeciwutleniacze, białko, błonnik i korzystne tłuszcze omega-3, które występują również w rybach.

Najbardziej znaną formą wodorostów jest nori, używana najczęściej do zawijania sushi. To suszone wodorosty. Takie przekąski możesz jeść  zamiast krakersów lub chipsów, ale warto także posypać nimi popcorn lub pieczone warzywa, aby uzyskać jeszcze lepszy smak i zastrzyk wartości odżywczych. Jeśli masz ochotę na więcej smakowych przyjemności, spróbuj sałatki z wodorostów, która jest zwykle zrobiona z wakame - formy wodorostów używanych również w zupach.

2. Zaopatrz się w owoce morza

Jedną z rzeczy, która sprawia, że japońska dieta jest zdrowa, to wykorzystywanie do przygotowywania posiłków właśnie owoców morza. Japonia ma jeden z najniższych na świecie wskaźników chorób serca, a Japończycy w średnim wieku, w porównaniu z ich rówieśnikami z Europy, mają znacznie mniej nagromadzonego cholesterolu w tętnicach, co przypisuje się dużej konsumpcji owoców morza.

Japońska dieta zawiera około 31 kg tych produktów rocznie, podczas gdy np. Amerykanie zjadają ich średnio około 7 kg. Ryby i skorupiaki są bogate w białko i mają niską zawartość tłuszczów nasyconych. Zawierają też cenne kwasy omega-3.

Spożywanie owoców morza dwa razy w tygodniu wiąże się nie tylko z lepszym zdrowiem serca, ale także lepszą kondycją mózgu. Owoce morza szybko się gotują, a większość rodzajów tych smakołyków można upiec, usmażyć lub grillować, aby uzyskać szybkie danie. Dobrym pomysłem jest uwzględnianie w swoim menu różnych rodzajów ryb i skorupiaków.

3. Pij zieloną herbatę

Zielona herbata jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych napojów, a jej picie jest w Japonii codziennym zwyczajem. Ten napój bogaty jest w przeciwutleniacze polifenolowe, które łagodzą stany zapalne, chronią komórki przed uszkodzeniami mogącymi sprzyjać chorobom przewlekłym i karmią przyjazne bakterie w jelitach, gdzie wytwarzana jest większość komórek odpornościowych.

Niesłodzona zielona herbata jest idealnym napojem sama w sobie, ale można również użyć zielonej herbaty jako płynnej bazy do koktajli, płatków owsianych, a nawet brązowego ryżu lub komosy ryżowej.

4. Jedz, aż będziesz prawie pełny

Japończycy uważają, że należy jeść nie na 100 procent, ale na 80. Jesz z takim nastawieniem, aż poczujesz się komfortowo, ale nadal masz miejsce w żołądku. Zasadniczo jest to forma świadomego jedzenia, która umożliwia spożywanie wystarczającej ilości jedzenia, aby zaspokoić potrzeby organizmu bez przesady.

Jeśli chcesz ćwiczyć tę metodę, zacznij od dostrojenia organizmu do sygnałów głodu i sytości. Możesz zadać sobie pytanie: "Jak jestem głodny?" na początku posiłku, co może pomóc w określeniu, ile powinieneś zjeść. W dalszej części posiłku możesz zapytać: "Czy podoba mi się to tak samo, jak na początku?" lub "Czy jestem głodny, tak, aby zjeść jeszcze kilku kęsów?". Dobrym pomysłem jest również powolne jedzenie. Techniki te mogą pomóc lepiej zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kalorie, a także czerpać więcej przyjemności z posiłków.

5. Zastosuj "leśne kąpiele"

W Japonii praktyka napawania się leśną atmosferą, jest formą terapii z naturą. Chodzi o dostosowanie się do naturalnego otoczenia. Użyj wszystkich zmysłów, aby poczuć wiatr lub słońce na swojej skórze, spróbuj usłyszeć szelest liści. 

Takie przebywanie w lesie normuje ciśnienie krwi, obniża poziom hormonu stresu - kortyzol i wzmaga aktywność przywspółczulnego układu nerwowego, co wskazuje na większe uczucie spokoju.

W pobliżu nie ma lasu? Nie ma problemu! Wystarczy zaledwie 20 minut w miejskim parku. Wyjdź więc na zewnątrz nawet na krótki spacer!

6. Utrzymuj kontakt ze znajomymi

Utrzymywanie kontaktów społecznych jest wbudowane w japońską kulturę i jest to powód, dla którego Japończycy cieszą się lepszym samopoczuciem fizycznym i emocjonalnym w starszym wieku.

Jeśli czujesz się odizolowany, poszukaj sposobów na nawiązanie kontaktu ze znajomymi, rodziną i społecznością. Wyznacz czas, aby spotkać się, porozmawiać przez telefon lub przez Skype'a — albo nawiązać nowe znajomości, dołączając do społeczności internetowych o podobnych zainteresowaniach.