Czekolada i optymizm. Taką receptę na długowieczność daje najstarsza – według francuskich mediów - kobieta w Europie. Mowa o francuskiej zakonnicy siostrze Andre, która właśnie skończyła 116 lat.
Siostra mieszka w domu spokojnej starości w Tulonie tłumaczy, że humor poprawa jej codziennie zjedzenie rano kawałka czekolady. Dyrekcja placówki chwali bystrość umysłu i zwraca uwagę na niesamowity optymizm kobiety, chociaż jest już ona prawie niewidoma i porusza się na wózku inwalidzkim.
Solenizantka dostała w prezencie od papieża Franciszka różaniec, a mer Tulonu wręczył jej honorowy medal miasta za to, że przez cała życie pomagała sierotom i ludziom bezdomnym.
Kakao jest produktem bogatym w polifenole, głównie katechiny i antocyjany. Uważa się, że gorzka czekolada zawiera ich więcej niż czerwone wino. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne i zapobiegają niekorzystnym działaniom wolnych rodników.
Okazuje się, że spożycie gorzkiej czekolady może zwiększać stężenie frakcji HDL cholesterolu. Niektóre prace wskazują ponadto, że kakao korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze, choć, jak się wydaje, najwięcej związanych z tym korzyści odnoszą osoby z ciśnieniem prawidłowym i wysokim prawidłowym.
Jak przekonują dietetycy, czekolada działa pobudzająco i poprawia koncentrację - wszystko ze względu na zawartą w niej kofeinę.
Czekolada jest również bogata w magnez. Badania wykazały, że regularnie spożywanie gorzkiej czekolady może uchronić przed zawałem serca, zapobiegać zakrzepom, a nawet zmniejszyć ciśnienie krwi.