Często masz problemy z koncentracją i nie możesz zapamiętać wielu rzeczy? Żeby utrzymać umysł w dobrej kondycji zadbaj o właściwą dietę. Przypominamy o tym z okazji Europejskiego Dnia Mózgu, który przypada 18 marca.

Żeby utrzymać umysł w dobrej kondycji ważny jest odpowiedni wypoczynek. Jednak równie ważna jest odpowiednia dieta, dzięki której będziemy dostarczyć mózgowi składników odżywczych. Jeżeli nie będziemy tego robić, neurony mogą ulec uszkodzeniu, co będzie skutkowało problemami z koncentracją i pamięcią.  

Ryby, zwłaszcza morskie

Ryby, to jedno z najlepszych źródeł tłuszczów nienasyconych omega-3. Te zaś budują mózg i są składnikiem błony komórkowej neuronów, potrzebujemy ich także do wytwarzania neuroprzekaźników, czyli substancji przenoszących impulsy nerwowe. 

Jak dowodzą naukowcy, dieta bogata w tłuszcze omega-3 obniża ryzyko demencji i choroby Alzheimera. Podobne właściwości ma olej lniany, rzepakowy i oliwa. Mają one też sporo witaminy E, która spowalnia starzenie się komórek nerwowych.

Czekolada i kakao

Czekolada, oprócz tego, że to zastrzyk cukru, zwłaszcza gorzka, która zawiera 70 proc. kakao, dostarcza również magnezu. Jest on niezbędny dla właściwego funkcjonowania mózgu. Poprawia pamięć i koncentrację, działa też przeciwstresowo.

Jajka

Żółtko zawiera lecytynę, która jest jednym z najważniejszych fosfolipidów w każdej z komórek organizmu. Głównym jej zadaniem jest wspomaganie funkcjonowania układu nerwowego. Lecytyna poprawia pamięć i przyspiesza wymianę informacji w mózgu.

Unikaj alkoholu i nadmiary soli!

Alkohol dociera bardzo szybko do mózgu i powoduje zaburzenia funkcjonowania hipokampu (części mózgu odpowiedzialnej za pamięć) oraz przyśpiesza starzenie się komórek nerwowych.

Nadmiar soli zaś jest główną przyczyną nadciśnienia, a to zaburza prawidłową pracę układu nerwowego, pogarsza pamięć i zwiększa ryzyko demencji.