Najnowsze badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Waszyngtonie sugerują, że słodzone napoje mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej. Naukowcy przestrzegają zwłaszcza kobiety.
Okazuje się, że picie słodkich napojów sprzyja rozwojowi nie tylko próchnicy. Naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego przeanalizowali dane dotyczące nawyków żywieniowych 162 602 kobiet, z których 124 zachorowało na raka jamy ustnej w okresie 30 lat.
W porównaniu z kobietami, które piły mniej niż jeden napój słodzony miesięcznie, u tych, które spożywały taki napój raz dziennie, ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej było prawie 5 razy wyższe.
Co więcej, badane panie, które nie piły alkoholu i nie paliły dużo lub wcale, ale spożywały jeden lub więcej napojów słodzonych dziennie, miały ponad 5 razy wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej niż kobiety, które piły mniej niż jeden napój słodzony miesięcznie.
"Częstość występowania raka jamy ustnej wzrasta na całym świecie wśród osób niepalących i osób młodych, u których nie występują tradycyjne czynniki ryzyka" - piszą badacze w opublikowanym artykule w czasopiśmie JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery.
Eksperci zauważają, że niezdrowa żywność, którą wielu z nas spożywa regularnie, może wywoływać długotrwałe reakcje zapalne układu odpornościowego organizmu.
"Nasza hipoteza jest taka, że diety z większą ilością dodanego cukru mogą przyczyniać się do przewlekłego stanu zapalnego, który z kolei może przyczyniać się do ryzyka rozwoju nowotworów jamy ustnej" - tłumaczą badacze.