Najnowsze badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Waszyngtonie sugerują, że słodzone napoje mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej. Naukowcy przestrzegają zwłaszcza kobiety.

Okazuje się, że picie słodkich napojów sprzyja rozwojowi nie tylko próchnicy. Naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego przeanalizowali dane dotyczące nawyków żywieniowych 162 602 kobiet, z których 124 zachorowało na raka jamy ustnej w okresie 30 lat.

W porównaniu z kobietami, które piły mniej niż jeden napój słodzony miesięcznie, u tych, które spożywały taki napój raz dziennie, ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej było prawie 5 razy wyższe.

Co więcej, badane panie, które nie piły alkoholu i nie paliły dużo lub wcale, ale spożywały jeden lub więcej napojów słodzonych dziennie, miały ponad 5 razy wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej niż kobiety, które piły mniej niż jeden napój słodzony miesięcznie.

Coraz więcej przypadków raka jamy ustnej

"Częstość występowania raka jamy ustnej wzrasta na całym świecie wśród osób niepalących i osób młodych, u których nie występują tradycyjne czynniki ryzyka" - piszą badacze w opublikowanym artykule w czasopiśmie JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery.

Eksperci zauważają, że niezdrowa żywność, którą wielu z nas spożywa regularnie, może wywoływać długotrwałe reakcje zapalne układu odpornościowego organizmu.

"Nasza hipoteza jest taka, że diety z większą ilością dodanego cukru mogą przyczyniać się do przewlekłego stanu zapalnego, który z kolei może przyczyniać się do ryzyka rozwoju nowotworów jamy ustnej" - tłumaczą badacze.