Alkohol zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe. Zbadali to brytyjscy naukowcy. Silnie rakotwórcza jest nawet niewielka ilość wypijanego alkoholu.

zdj. ilustracyjne /Pixabay

Z badań przeprowadzonych na Wyspach Brytyjskich wynika, że osoby pijące alkohol regularnie w jakiejkolwiek postaci znacznie częściej chorują na nowotwory krtani, przełyku, piersi, wątroby, trzustki, jelita czy żołądka.

Według naczelnego lekarza Wielkiej Brytanii, spożywanie etanolu - pod każdą postacią i dowolnej ilości - znacznie zwiększa ryzyko zachorowania aż na siedem odmian nowotworów złośliwych.

Picie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku

Aż 20 proc. mieszkańców Unii Europejskiej powyżej 15. roku życia przynajmniej raz w tygodniu wypija co najmniej cztery drinki dziennie. Tym samym narażają się na nowotwory układu pokarmowego. Widać to w raporcie opublikowanym przez European Union of Gastroenterology, międzynarodową organizację... czytaj więcej

Co więcej, w opinii naukowców nie ma określonych schematów picia alkoholu, które możemy uznać za mniej lub bardziej bezpieczne pod względem ryzyka zachorowania na raka.

Picie tego trunku zawsze zwiększa ryzyko onkologiczne, niezależnie od tego, czy pije się go w dużych ilościach raz w tygodniu, czy znacznie mniej, ale codziennie.

(mc)