Jedzcie każdego dnia co najmniej pół kilograma owoców i warzyw, dwa produkty mleczne, nie więcej niż plaster szynki - i pijcie dużo wody! To niektóre z najnowszych zaleceń paryskich dietetyków przedstawionych przez francuską Wyższą Radę ds. Zdrowia Publicznego, która przygotowuje nowy ogólnokrajowy program zdrowego odżywiania.
Autorzy zaleceń sugerują, że owoce i warzywa powinny pochodzić od producentów, którzy nie stosują chemicznych pestycydów.
Każdego dnia warto również dorzucić do naszego jadłospisu garść orzechów.
Należy unikać nadmiaru soli, cukru i tłuszczu.
Spożycie tzw. czerwonego mięsa należy ograniczyć do pół kilograma tygodniowo, a wędlin - do 25 gramów dziennie.
Dwa razy w tygodniu powinno się jeść ryby.
Oprócz mleka jedynymi zalecanymi napojami są woda i niesłodzone soki owocowe.
(j.)