Powinny być stałym składnikiem diety - zwłaszcza w przypadku dzieci, bo stanowią główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Główny Inspektorat Sanitarny radzi, aby na stałe wpisać je do codziennego jadłospisu.
Surowe lub minimalnie przetworzone - zachowują najwyższą wartość odżywczą. Jeżeli w 2025 rok wchodziliśmy z przekonaniem, że chcemy odżywiać się zdrowo - to powinniśmy wziąć sobie do serca hasło: “Jem warzywo lub owoc 5 razy dziennie". I jest ku temu, co najmniej 5 powodów:
1. lepsze samopoczucie,
2. utrzymanie prawidłowej masy ciała,
3. większa odporność,
4. poprawa wyglądu: włosów, skóry i sylwetki,
5. mniejsze ryzyko chorób, takich jak: nowotwory, schorzenia układu krążenia i pokarmowego.
Około 400-500 g - taka powinna być dzienna porcja warzyw i owoców. Przede wszystkim ze względu na to, co zawierają:
- witaminę C (wzmacnia odporność), beta-karoten (uczestniczy w powstawaniu nowych komórek),
- foliany (zapobiegają anemii),
- antocyjany (mają właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwutleniające),
- składniki mineralne, jak: potas, magnez, żelazo i wapń (wspomagają układ nerwowy i krwiotwórczy),
- błonnik (reguluje pracę jelit).
Warzywa i owoce powinny więc być stałym składnikiem diety - zwłaszcza dzieci i młodzieży. Tak zwany “kolorowy talerz" nie tylko oznacza pełnowartościowy posiłek, ale też apetyczny wygląd. Warto więc pokazać dziecku jak pięknie prezentuje się w daniu: pomarańczowa marchewka, czerwona papryka czy zielony ogórek... a jeszcze lepiej - dać dobry przykład i włączyć warzywa i owoce do jadłospisu całej rodziny.