Mają mało kalorii, ale za to dużo kwasów omega 3, witamin, minerałów. Co prawda zalicza się je do tłustych ryb, ale to bardzo zdrowy i pożądany tłuszcz.
Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, bo aż 16 g w 100 g. To właśnie jest największa zaleta śledzi. Aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Szczególnie cenny jest kwas EPA, który rozszerza naczynia krwionośne, redukuje zlepianie krwinek i tworzenie zakrzepów
Ponadto reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu, a przy tym zwiększa odporność. Zawierają potas, który usuwa nadmiaru wody z organizmu.
Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację. Śledzie są bogatym źródłem witamin A i D oraz E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Jest w nich sporo witaminy B6 (100 g ryby pokrywa w 20 proc. dzienne zapotrzebowanie na B6) oraz witaminy B12 (jej zawartość w 100 g przewyższa dzienne zapotrzebowanie aż czterokrotnie).
Śledzie dostarczają także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu. Śledzie są wskazane dla osób cierpiących na choroby układu krążenia i niedokrwistość.
Przepis:
- około 200- 300 g śledzi z zalewy oliwnej
- mielony cynamon
- mielone goździki
- Odrobina gałki muszkatowej
- Odrobinę ziela angielskiego
- oliwa
- 4 cebule
- łyżka oleju
- sól i pieprz