Jest łatwo dostępny, niedrogi i smaczny. Polacy chętnie odwiedzają budki z kebabami albo zamawiają na wynos. Czy kebab może być elementem zdrowej diety? Ile ma kalorii? Czy wersja wege jest zdrowsza? Na pytania odpowiada dietetyk.

11 lipca obchodzimy Dzień Kebaba. Czy ten popularny fast food to już nasze drugie danie narodowe? Wszystko na to wskazuje. Według TNS OBOP kebab to najczęściej wybierany przez Polaków obiad "na mieście".

Ile kalorii ma kebab?

To zależy. Wartość energetyczna kebaba różni się w zależności od wielkości porcji, rodzaju mięsa, pieczywa, sosów i dodatków. Klasyczny kebab w bułce to ok. 600-900 kcal, a wersja XL lub "King Size" potrafi mieć nawet 1000-1500 kcal. Kebab w tortilli to z kolei 500-800 kcal, a wersje wegetariańskie (z falafelem lub halloumi) mieszczą się w przedziale 600-850 kcal. Z punktu widzenia dziennego zapotrzebowania energetycznego, taki posiłek może stanowić kaloryczną wartość całego obiadu.

Czy kebab jest zdrowy?

Kebab nie powinien stanowić podstawy naszego odżywiania, gdyż mimo wszystkich plusów należy do żywności kategorii fast food. Jednakże zachowajmy umiar i kierujmy się zasadą 80:20, która mówi o tym, że jeśli 80 proc. diety opiera się na pełnowartościowych produktach - warzywach, pełnoziarnistych zbożach, zdrowych tłuszczach i odpowiednich źródłach białka - to 20 proc. może stanowić przestrzeń na okazjonalne przyjemności - mówi dietetyk Anna Janiszewska-Janowicz.

Czy wegetariański kebab jest zdrowszy?

Dużą popularnością cieszy się kebab w opcji wege z halloumi lub falafelem. Czy brak mięsa oznacza, że jest to automatycznie zdrowsza opcja?

To świetna alternatywa, szczególnie jeśli dbamy o ograniczenie mięsa w diecie, stanowiąc jego zamiennik. Pamiętajmy jednak, że ser halloumi, choć jest bogaty w białko oraz wapń, to zawiera niestety dużą ilość soli i tłuszczu - warto więc traktować go jako dodatek, a nie główny składnik diety. Drugą opcją wege jest falafel (czyli kulki z ciecierzycy) to z kolei źródło białka roślinnego i błonnika, choć najczęściej przygotowywany jest w głębokim tłuszczu - dlatego najlepiej sprawdzi się w towarzystwie dużej porcji warzyw - wyjaśnia dietetyk.

Jak zamawiać kebaba w zdrowszy sposób? 4 wskazówki od dietetyka:

Jeśli chcesz, aby kebab wpisał się w Twój zdrowy styl życia, zwróć uwagę na kilka prostych zasad:

  • Wybieraj wersje z większą ilością warzyw surowych - to dodatkowy błonnik, witaminy i uczucie sytości.
  • Postaw na sosy na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego - to pozwala lepiej kontrolować ilość tłuszczu w posiłku.
  • Jeśli możesz zamów wersję w tortilli pełnoziarnistej lub świeżo wypiekanego pieczywa- zmniejszysz kaloryczność i ilość przetworzonych węglowodanów.
  • Zrezygnuj z dodatków - zamiast frytek jako dodatku postaw na dodatkową porcję warzyw (świeżych lub grillowanych).