Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym.
Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie.
Bezpieczne dawkowanie octu to jedna łyżeczka dziennie dla dzieci i dwie łyżeczki dla osób dorosłych. Należy zmieszać go z łyżką miodu i połową szklanki wody. Ocet jabłkowy ma zbawienne działanie na nasz organizm, nie można jednak przesadzić z jego dawkowaniem, ponieważ w nadmiarze może podrażnić żołądek i doprowadzić do powstania wrzodów.
Stosowanie octu jabłkowego poleca się również w przypadku problemów z włosami i skórą. Pomaga on w leczeniu liszajca - należy wówczas stosować okłady z gazy nasączonej octem jabłkowym. Przy ukąszeniu komara ulgę przyniosą podobne okłady, natomiast przy pęknięciach skóry, pomocne będą kompresy przygotowane z octu, gliceryny i korzenia łopianu zmieszanych ze sobą w równych proporcjach.
Aby zadbać o włosy, przed ich myciem należy wmasować w skórę głowy parę kropel octu, zostawić na kilka minut, a następnie umyć szamponem. Powyższy zabieg pozwoli w prosty sposób pozbyć się łupieżu. Włosy możemy również płukać mieszanką z wody i octu, dzięki czemu ograniczymy ich wypadanie i dodatkowo nabłyszczymy.
Jeśli twoje stopy i dłonie mają często temperaturę groszku z zamrażarki, skutecznym rozwiązaniem są kąpiele z octem jabłkowym. Dzięki nim nasze ciało zahartuje się, a my rzadziej będziemy ulegać przeziębieniom i różnego rodzaju zapaleniom.
Chociaż niewiele osób o tym wie, ten rodzaj octu może mieć bardzo dobroczynny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim jest bardzo przydatny w odchudzaniu. Przyspiesza trawienie i usprawnia metabolizm, a poprzez zwiększanie produkcji soków żołądkowych, wspomaga rozkładanie tłuszczu. Ocet jabłkowy ma również właściwości detoksykujące, dzięki czemu pozwala oczyścić organizm z toksyn. Jest również niekaloryczny - jedna łyżka octu jabłkowego ma zaledwie 3 kalorie. Wszystkim osobom, które pragną skorzystać z jego odchudzających właściwości, zaleca się spożywanie codziennie łyżki octu rozpuszczonej w kilku szklankach wody.
Niedobór potasu objawia się m.in. trudnościami w gojeniu się ran, podatnością na przeziębienia, słabą pamięcią, nerwowością oraz ogólnym zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Jeśli twojemu organizmowi brakuje tej substancji, z pomocą może przyjść właśnie ocet jabłkowy, w którego składzie znajdziemy znaczną ilość potasu.
Ponadto, naukowcy uznają, że ocet jabłkowy może mieć pozytywny wpływ na osoby chore na cukrzycę. Pomaga obniżyć poziom glukozy i insuliny we krwi. Oprócz tego, ma korzystny wpływ na zdrowie serca, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Ocet jabłkowy możemy również zastosować, jeśli zachorujemy na anginę. Wówczas płukanka przygotowana z dwóch łyżeczek octu, dwóch łyżeczek miodu i połowy szklanki cieplej wody, stosowana dwa razy dziennie, powinna nam pomóc.
(ag)