W maśle orzechowym znajdziemy prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Owszem, jest wysokokaloryczne, ale nie zawiera "pustych kalorii". Najlepiej wybierać takie, które mają największą zawartość orzechów, a najmniej dodatków.

Masło orzechowe jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych /Pixabay

Pyszną pastę orzechową jedli już Aztekowie i Inkowie. Natomiast ojcem przysmaku, który znamy dzisiaj, jest lekarz John Harvey Kellog. W sanatorium Battle Creek w stanie Michigan podawał swoim pacjentom nie tylko płatki kukurydziane, których był wynalazcą, ale też, jako lek roślinny, masło orzechowe. Opatentował je w 1898 roku.

To zdrowotne smarowidło weszło najpierw do kultury żywieniowej Amerykanów (wydają na nie 800 mln dolarów rocznie) i Holendrów, a następnie trafiło do domów na całym świecie. W używaniu masła orzechowego gustowali zarówno Elvis Presley - na kanapkach z dodatkiem bekonu i banana, jak i Ernest Hemingway - na kromkach chleba i przykrytego krążkami cebuli. W 1971 r. podczas misji Apollo 14, wyprawiający się na księżyc astronauta Alan Shepard zabrał ze sobą słoik tego masła.

Masło orzechowe jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera białka, witaminy B 3 i E, magnez, kwas foliowy, błonnik, argininę i antyoksydanty.

Z racji wartości odżywczych masło orzechowe polecane jest wszystkim aktywnym fizycznie, sportowcom - wyczynowym, jak i amatorom, a także każdemu, kto prowadzi zdrowy tryb życia. Wysoka zawartość białka pozytywnie wpływa nie tylko na regenerację naszych mięśni po wyczerpującym treningu, ale i na ich wzrost. Pasta z orzechów ziemnych polecana jest również osobom będącym na diecie wegańskiej, gdyż rekompensuje w tej diecie brak tłuszczów pochodzenia zwierzęcego - mówi PAP Life Michał Pelc, producent masła orzechowego, działający w ramach Stowarzyszenia "Polska Ekologia", a także youtuber prowadzący kanał "Prawdziwe jedzenie".

Masło orzechowe, to naturalny i smaczny dodatek do pieczywa, tostów, koktajli, wafli ryżowych i zbożowych, niezliczonej ilości deserów, naleśników, owsianek, a nawet ciast czy sosów. Doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i pikantnymi daniami. Każdy pomysł na użycie pasty orzechowej jest dobry i zależy wyłącznie od naszej kreatywności - stwierdza Pelc.

Znawcy radzą, by wybierać masło orzechowe, które składa się wyłącznie z orzechów ziemnych. Im mniej wypełniaczy takich jak sól, cukier czy olej, tym lepiej. Amerykańskie normy wymagają minimum 90 proc. orzechów.