Ma charakterystyczny zapach, a dodana do napojów nadaje im ciekawego, orzeźwiającego smaku – mięta. Każdy wie, że napar z mięty działa leczniczo przy schorzeniach żołądkowych, ale rzadko używamy jej w kuchni, dodając ją do potraw. Co warto wiedzieć – mięta doskonale nadaje się nie tylko do deserów.

Napoje, do których dodamy świeże zioła, świetnie gaszą pragnienie. Jako letnie orzeźwienie świetnie sprawdzi się klasyczne połączenie: wody z miętą oraz cytryną, ale warto także spróbować połączenia: mięta - arbuz.  

Mięta kojarzona jest także jako dodatek do deserów. Miętę z powodzeniem można wykorzystywać do przygotowania lodów, ciast, serków i twarożków. Listek świeżej mięty nadaje zwykłemu deserowi, takiemu jak jogurt, galaretka, sałatka owocowa eleganckiego wyglądu i orzeźwiającego smaku. Mięta sprawdzi się doskonale również w klasycznym połączeniu smakowym - z czekoladą.

Jak się okazuje, miętę można wykorzystać także gotując słone potrawy, chociaż niewielu z nas ją w ten sposób wykorzystuje.  Świeżą miętę używa się do przyrządzania jagnięciny, a także sałatek warzywnych. Świeże listki można dodać do twarożku, szpinaku, pomidorów oraz gotowanego drobiu. Pomysłem na orzeźwiające, smaczne danie w letni dzień będzie przygotować risotto z mrożonym, zielonym groszkiem, cytryną i miętą.

Oprócz tego liście mięty świetnie przydają się podczas gotowania mleka. Gdy zostaną wrzucone do garnka z gotującym się mlekiem, to zapobiegną jego zważeniu.

Mięta. Jak przechowywać w kuchni?

Jeżeli zioła mamy świeże w doniczkach - warto pamiętać, że trzeba je obficie podlewać. Lepszym rozwiązaniem będzie wyhodowanie własnego krzaczka, te które kupimy w doniczkach w sklepie często więdną lub usychają bardzo szybko.

Świeże zioła kupione w pęczkach warto wstawić do wysokiej szklanki z wodą. Świeże zioła możemy także bez obaw drobno pokroić i zamrozić.

Możesz zrobić także kostki lodu z dodatkiem świeżych listków i owoców, które wykorzystasz do przygotowania smakowej wody.