Jako jeden z niewielu owoców kiwi dobrze znosi długie przechowywanie. Nawet po sześciu miesiącach od zerwania jest w nim około dziewięćdziesiąt procent jednej z najbardziej ulotnych witamin – C.
Roślina wywodzi się z Północnych Chin. Obecnie używana nomenklatura wiąże się z jego podobieństwem do ptaka kiwi, który też jest zaokrąglony, brązowy i owłosiony. Choć nie wygrałby pewnie w konkursie na najpiękniejszy owoc świata, ma swoje mocne atuty dla zdrowia. Warto się z nimi zapoznać i mieć jednocześnie świadomość, że nie dla każdego będzie dobrym wyborem. Jak wszystkie owoce cytrusowe może być przyczyną alergii. Nie jest też polecany dla osób o szczególnie wrażliwym przewodzie pokarmowym: zawiera maleńkie pestki, które mogą nadmiernie drażnić błonę śluzową jelit i skutkować biegunką.
Obok wysokiej zawartości witaminy C, kiwi poszczycić się może obfitością składników mineralnych. Zawiera znaczące ilości żelaza, magnezu, fosforu, ale przede wszystkim potasu. Z uwagi na ten ostatni kiwi ma działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi. Naukowcy udowodnili ponadto, że kiwi wdrożone regularnie do jadłospisu ma zdolność zapobiegania zakrzepom i obniżania poziomu trójglicerydów.
Kiwi zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości i stymuluje procesy metaboliczne. Polecane jest jako naturalne antidotum na zaparcia. Jest również niskokaloryczne, często sięgają po nie osoby będące na dietach odchudzających. Może być spożywane również przez diabetyków, jednak z uwagi na indeks glikemiczny = 50, w ograniczonych ilościach (nie więcej niż dwie sztuki na dobę).
Zawiera wyjątkowo duże dawki witaminy C, zdecydowanie wyższe niż cytryna, czy pomarańcze, stąd polecane jest przy przeziębieniu oraz jako profilaktyka w sezonie infekcji. Witamina C to silny antyoksydant, który potrafi doskonale neutralizować wolne rodniki, zapobiegać przedwczesnemu obumieraniu komórek i dbać o sprawność układu pokarmowego. Owoc kiwi ma działanie przeciwutleniające, dzięki czemu chroni przed chorobami serca i nowotworami.
Kiwi to doskonałe źródło luteiny i zeaksantyny, które determinują prawidłową pracę narządu wzroku, zapobiegają zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej.
Jak je serwować? Dobrze sprawdza się podawane solo, ale także jako składnik sałatek owocowych, czy owocowo-warzywnych. Najlepiej podawać je również w towarzystwie ciężkostrawnych dań mięsnych. Naukowcy dowiedli, iż owoc kiwi zawiera enzym ułatwiający trawienie białek i niwelujący uczucie przejedzenia.